Araştırmalar, tüm dünyanın tersine Türk kadınının eğitimi arttıkça sigara içme oranının da arttığını gösterdi. SABAH, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 190 ülkede her 3 yılda bir yapılan Küresel Gençlik Tütün Araştırması Türkiye sonuçlarının ayrıntılarına ulaştı.
Ankete 5 bin 45 öğrenci katıldı
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın da destek verdiği çalışmaya, ilköğretim 7 ile lise 2’nci sınıflar arası eğitim gören 5 bin 45 öğrenci katıldı.
2009’daki araştırmanın sonucu Türkiye’de ilk kez 2003’te yapılan araştırmayla karşılaştırıldığında sigaraya başlama yaşında cinsiyet bakımından ibrenin tersine döndüğünü gösteriyor. İşte son 2009 araştırmasının sonuçları:
13-15 yaş grubu öğrencilerin yüzde 8.4’ü sigara içiyor. 2003’teki araştırmada ise bu yaş öğrencilerde sigara içme oranı yüzde 6.9 idi.
Sigara deneyenlerin oranı artıyor
Hiç sigara içmemiş olanların yüzde 10,2’si seneye içmeye başlayabileceğini belirtti. 10 yaşından önce sigara deneyenlerin oranı şimdi yüzde 30.5 iken 2003’te 23.7 idi.
Özellikle kızlarda ilköğretim 3 veya 4. sınıftan önce sigarayı deneyenlerin oranlarının arttığı tespit edildi.
2003’te öğrencilerin yüzde 59.8’i evde kendileriyle aynı ortamda sigara içenlerin bulunduğunu belirtirken 2009’da bu yüzde 51.8’e düştü.
Halen öğrencilerin yüzde 79.’u halka açık alanlarda sigara dumanına maruz kalıyor. Yine 2003’te bu yüzde 85.9 olarak belirlenmişti.
Müfredata girdi
Sağlık Bakanlığı’nın ve DSÖ’nün girişimleriyle sigaranın zararları da okul müfredatına girdi. 2003’te okulda sigaranın zararlarını öğretildiğini belirten öğrencilerin oranı yüzde 52.8 iken şimdi yüzde 62.2’ye çıktı.
Öğrencilerin yüzde 29.2’si gazete ve dergilerde sigara reklamı gördüklerini ve yüzde 11.6’sı sigara firmalarının logosunu taşıyan tshirt, kalem veya çantaya sahip olduklarını belirtti.
Sigarayla mücadeleye karşı yapılan tüm kampanyalara ve yasaklara rağmen bu oranların artmaya devam etmesi sigara firmalarının okullarda hala faaliyette olduğunu gösteriyor.
Çoğu gelişmiş ülkenin aksine Türkiye’de sigara kullanımı eğitimli gruplarda daha fazla. Ortaokul mezunlarının yüzde 53’ünün sigara içiyor olmasına karşılık okur-yazar olmayan grupta sigara kullanımı yüzde 13.
Üniversite eğitimi olanlarda sigara kullanım sıklığı lise mezunu olanlardan daha düşük ancak yine de okur-yazar olmayanlardan daha fazla.
’Kızlar Korkutuyor’ DSÖ Türkiye Tütün Kontrolü Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, sigara içen kızların hızla artmasının dikkat çekici olduğunu söyledi.
Ergüder, "Tüm dünyada eğitim oranı yükseldikçe sigara içme oranı azalırken Türkiye’de özellikle kadınlarda eğitim oranı arttıkça sigara içme oranı artıyor. Bu nedenle liselerdeki genç kızların sigara içme oranındaki hızlı artış bizi korkutuyor" dedi. |