Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok, tarihi Sobacılar Çarşısı’ndaki esnaf ve sanatkarları ziyaret etti. Sobacılar Çarşısı esnafının sorunlarını dinleyen Başkan Sevimçok, çözümü konusunda her türlü girişimde bulunacaklarını belirtti. Sevimçok, Sobacılar Çarşısı’nın hareketlenmesi gerektiğini belirterek, “Buranın canlanması gerekir. Turistlerin, Antalya halkının buraya girmesi gerekir. Şuan bu çarşı kimsenin uğramadığı bir yer durumunda” dedi.
Sobacılar Çarşısı esnafı en büyük sorunlarının kiraların çok yüksek olmasını gösterdi. Hırsızlık ve işyerlerindeki yapısal sorunundan da bahseden çarşı esnafı, Başkan Abdullah Sevimçok’tan destek istedi. İşyerlerinin önündeki bakırlara kadar hırsızların çaldığını belirten AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, “Çarşıda hareket olmadığı, güvenlik sağlanamadığı için hırsızlık olayları esnafı canından bezdirmiş” dedi.
Çarşıdaki işyerlerinin en büyük sıkıntılarının 150 liradan, 750 liraya çıkan dükkan kiraları olduğunu ifade eden Başkan Abdullah Sevimçok, “Öğrendiğimiz kadarı ile Sobacılar Çarşısı’nın yapım maliyeti esnaftan kira olarak tahsil ediliyor. Bunun için de kiralar 750 liraya yükselmiş. Buradaki sanatkarlar, bir mesleği icra ediyorlar. Mesleklerinin bitmemesi için çaba harcıyorlar. Amaçları para kazanmak değil, mesleklerini gelecek nesillere aktararak, bir kültürü yaşatmak. Bu kadar yüksek kirayı, bu sanatkarların karşılaması imkansız” dedi.
Kiraların mutlaka düşürülmesi gerektiğini belirten Başkan Abdullah Sevimçok, “İnsanlar buraya gelmiyor. Buradaki sanatkarlar para kazanamıyor. Bir çok esnaf kirasını ödeyemiyor. Çarşının en güzel yerindeki belediyeye ait işlerleri boş duruyor. Çarşının simgesi olan bir kule de boş duruyor. Bir çok esnaf da işyerini kapatmış, kalanlar da kapatmak üzere. Bu rakamlarla buradaki esnafın para kazanması ve bu kiraları ödemesi mümkün değil. Buradaki esnaf, ticaretin dışında kültürel bir çalışma yapıyor. Bunun için esnafın üzerindeki kira yükünün hafifletilmesi, gerekirse belediyenin sübvanse etmesi gerekir” diye konuştu.
Çarşıdaki işyerlerinin yapısal sorunlarına da değinen Başkan Abdullah Sevimçok, “Çarşıdaki bir çok esnafın işini yapabilmesi için ateşe ihtiyacı var. Ancak dükkanlara baca yapılmamış. Bıçak yapacak usta, demiri işlemesi için ateş lazım ancak işyerinin bacası yok. Antalya çok yağış alan bir şehir. İşyerleri yağmur için korunaklı değil. Dükkanlarda kış aylarında yağmur ve rüzgardan çalışmak imkansız. Kapılar elektrikle çalışıyor. Elektrik kesildiği zaman oradaki esnaf ne işyerinin kapısını açabiliyor, ne kapatabiliyor. Bu sorunlar belediye ve projenin sorumluları tarafından mutlaka çözülmesi gerekir” şeklinde konuştu.
En önemli sorunun Sobacılar Çarşısı’na insanların uğramaması olduğunu sözlerine ekleyen AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, “Bu çarşı şehrimizin çok önemli bir değeri. Ancak insanlar buraya gelmiyor. Şehrimize gelen turistler burayı görmüyor. Çünkü dükkanların büyük bölümü boş. İnsanların oturup dinlenebilecekleri, çay kahve içecekleri bir yer yok. Turisti ve Antalya halkının oraya gelmesini sağlamamız gerekir” dedi.
Çarşının canlanması için AESOB olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Başkan Sevimçok “Antalya’da esnaf ve sanatkarın bir meydanı olsun düşüncesi ile Ahilik Meydanı oluşturmak istedik. Bunun için de en uygun yer Sobacılar Çarşısı’ydı ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu alana Ahilik Meydanı ismi verildi. Şimdi, Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran’ın heykelini yaptırıyoruz. Bazı etkinliklerimizi buradaki meydanda yapacağız. Yine çarşıda bulunan kuleyi esnaf müzesi yapmak istedik. Çarşının dokusuna uygun bir müzenin de bu bölgeye gerek turistleri gerekse yerli halkı çekecektir. Ancak belediye bu fikrimize sıcak bakmadı” diye konuştu.
Sevimçok, her kurumun bu çarşının canlanmasına katkı koyması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çarşı bizim kültürümüzü yansıtıyor. Oradaki sanatkarların birçoğunun devamı yok. Bu mesleklerin yenileri yetişmiyor. Bunun için bu kişilerin, bu işyerlerinin ayakta kalmasını sağlamamız gerekir.” |