Kırmızı et fiyatlarındaki artış, besici ve kasapların yaşadığı sorunlar Antalya'da düzenlenen toplantıda ele alındı. Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu'nun bağlı Kasap ve Besiciler Odası'nın başkanlarını bir araya getirdiği toplantı, Beldibi'nde düzenlendi. Toplantıya, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nu temsilen Denetim Kurulu Üyesi, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok katıldı.
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, et sorununun çözümünün süt tüketiminin artmasından geçtiğini söyledi. Bir bardak süt içmesinin artmasıyla sorunun çözüleceğini belirten Yalçındağ, “Süt para etmezse et olmaz. Bugün süt üretimimiz 12 milyon ton. 20 milyon ton olsun. İnek sayımız, 4.5 milyon. Bunlardan doğan erkek inek sayısı 2.250 milyon. İnek sayımız 6-7 milyon olması gerekir. Ancak o zaman da 80 kuruş olan süt 40 kuruşa düşerse, bunun sorumluluğunu kimse alamaz. İki tarafı da keskin bıçak. Son derece dikkatli izlenmesi gereken bir politika” şeklinde konuştu. İyi bir çözüm yolu ile et sorununun 3 yılda çözüme kavuşacağını ifade eden Yalçındağ, “Et ithalatı nereye kadar. Bu kesinlikle çözüm değil. Çözüm, besi materyali ithal edilmesinde. Et ithalatı yapılıyor, sakatat bulunamıyor. Ülkemizin dengeleri ile oynamamak gerekir” dedi. Koyunculuk sektörünün iyiye doğru gittiğini sözlerine ekleyen Yalçındağ, 2010 yılında kesilen dişi kuzu sayısında ciddi bir azalma olduğunu, 2012 yılından itibaren koyunculuk sektörünün rahatlayacağını söyledi.
Toplantıda, kasaplar ve besiciler, sıkıntılarını, yapılmasını istedikleri çalışmaları, bölgelerinde yaşadıkları sorunları dile getirdi. Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı da yurtdışından et getirmenin çözüm olmadığını, besiciliğin özendirilmesi gerektiğini söyledi.
|