Su birikintilerine dikkat edin
Kilit, sürücülerin direksiyon hâkimiyetine dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yaparak, “Kış aylarına girmiş bulunmaktayız. Özellikle yağışlı havalarda sürücüler yollarda toplanmış olan su birikintilerini dikkate alarak mümkün olduğu kadarıyla su birikintilerine girmemeleri gerekmektedir. Kazalara sebebiyet vermemek için bu durumlara dikkat etmek gerekir. Yağışların ilk başladığı zamanlarda yollar sabun köpüğü gibi kaygan olmaktadır. Sürücülerin araç kullanırken dikkatli araç kullanmaları gerekmektedir” diye konuştu.
Kazaların yaşanmaması için
Yapılan istatistiklere göre en en çok kazaların yağışlı havalarda olduğunu hatırlatan Kilit, “Özellikle alt geçitlerde araçlar seyir halindeyken çok dikkatli olmak gerekmektedir. Aksi takdirde zincirleme trafik kazaları yaşanabilir. Sürücülerin özellikle araçlarına kış peryodik bakımlarını yaptırmaları gerekmektedir. Kalorifer, ön ve arka cam rezistansları, cam sileceklerinin çalışır duruma getirilmesi, seyir sırasında kapı camlarını içeriye su girmeyecek şekilde açılması gerekmektedir. Aracın tüm ışık donanımlarının çalışır durumda olması ve kısa farların mutlak açık tutulmasının daha güvenli bir yolculuk imkanı sunacaktır. Araçların lastiklerinin dış kalınlığının 1,5 milimetreden az olmaması, aracın zincir, takoz gibi havadarlıklarının tamam olması motor antifrizinin kontrol edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Sürat felakettir
Kilit, sürücüleri, kural dışı sürat yapmama ve araç takip mesafesine dikkat konusunda da dikkatli olmaya çağırarak, “Yağışlı havalarda ıslanan lastikler kayganlaşan yol yüzeyine tutunma özelliğini azaltıp, fren mesafesini uzatmaktadır” dedi. Kilit, Yağmurlu günde araç kullanan sürücülerin, direksiyonu düz ve sıkı şekilde kavramaları, ani direksiyon kırma, ani frenleme ve sert manevra hareketlerinden kaçınarak da, savrulmaları ve kazaları önlemiş olacaklarını söyledi. Aşınmış lastikler üzerinde hareket eden araçların, ıslak zeminde 40 kilometre hızdan sonra kontrol edilemeyeceğini hatırlatan Kilit, "Kazaların büyük çoğunluğu aşırı sürat ve direksiyon hâkimiyetinin kaybedilmesi sonucu oluşuyor. Bu nedenle süratin felaket olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkıyor. Özellikle yol kenarlarındaki su birikintilerine süratle girilmesi felaketlere yola açıyor. İçi su dolu yol çukurlarına düşen araçların, elektrik donanımları zarar görecek, yolda kalabilecek ya da yol dışına savrulabileceği gibi, fren balatalarının ıslanması sonucu, fren tutmama riski de ortaya çıkmış olacaktır. Bu durumda düşük hızda gidip, frene çok hafif basarak balataları kurutmak ve durabilmek mümkün olacaktır” diye konuştu. Çamurlu yollarda araç kullanırken, zaman zaman yol kenarlarındaki müsait boşluklarda durularak, ön ve arka lambalar temizlenmesi gerektiğini hatırlatan Kilit, yağışlı havalarda virajlara girildiğinde, aracın viraj dışına savrulmaması için gaza fazla basılmamalı, direksiyon kırık vaziyette olduğu için de fren yapmaktan kaçınmalıdır” dedi.
Esra ALTUNKES_ AKDENİ MANŞET |