Ziyarette 90'ıncı yaşını kutlayan ATB'nin tanıtım CD'sini izleyen öğrenciler, daha sonra ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır'a yönelttikleri sorularla borsanın çalışmaları ve tarım sektörü hakkında bilgi aldı. Öğrencilerin mezun olduktan sonra neyle karşılaşacaklarını bilmediklerini belirtmesi üzerine Çandır, “Dünyada 1 milyar kişi aç, insan yaşadığı sürece yemek içmek zorunda. Tarımın önemi Türkiye'de yeni yeni anlaşılıyor. Ancak tarımın önü açık. Bu nedenle Ziraat Fakültesi öğrencilerinin önü açık. Kendinizi ne kadar geliştirirseniz fark yaratırsınız. Mezun olmadan dil, ehliyet, bilişim gibi eksiklerinizi tamamlamanızı öneriyorum. O zaman rakiplerinize üstünlük sağlamış olursunuz” diye konuştu.
AB'ye uyum sürecinin ATB'nin çalışmalarını nasıl etkilediğine ilişkin bir soruya ise Ali Çandır, “Biz zaten gereken standartları yakalamak için uğraşıyoruz. Personeli akredite olan ilk 6 borsadan biriyiz. Avrupa'daki her türlü eş kuruluşla çalışma yapabiliriz. Türkiye'nin ortalaması üzerindeyiz” şeklinde yanıt verdi. ATB'nin kendi çabasıyla proje yaptığını, sanal ortamda proje pazarı oluşturduğunu anlatan Çandır, “Proje üretenle hayata geçirecek olanları buluşturuyoruz. Yöresel Ürünler Fuarı, tıbbi aromatik bitkiler projemiz, siyah mersin projesi, TUMEM'deki eğitim ve kurslar gibi önderlik yaptığımız bir çok konu var. Yaptığımız işte fark yaratmaya çalışıyoruz. 11 kişilik küçük ama dev bir ekiple tüm bu işleri yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu. TUMEM'deki eğitim çalışmalarından yararlanmak istediklerini söyleyen öğrencilere Çandır, talep gelmesi halinde öğrenciler için de eğitim programları başlatabileceklerini söyledi.
Çandır, sorular üzerine ATB'nin projeleri ve çalışmaları hakkında da bilgi verirken, doğada bulunan ancak ıslah edilmesi gereken siyah mersini aşılayıp üretimini artırmayı planladıklarını, sonra da reçel olarak pazarlanmasının öngörüldüğünü belirtti. Antioksidan özelliği nedeniyle siyah mersine yoğun talep olduğunu belirten Çandır, “Siyah mersin projesi sayesinde ülkeye yeni bir döviz kapısı açacağız” diye konuştu.
ATB'nin 20 yıllığına kiraladığı Vakıf Zeytinliği'nin profesyonel işletilmesi için şirket kurma çalışması içerisinde olduklarını söyleyen Ali Çandır, “Ocakta şirketleşme çalışmaları tamamlanacak. Avrupa'nın en büyük botanik parkını yapacağız” dedi.
Tarımda küçük işletmelerin büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Çandır, “Kaynakları verimli kullanamıyoruz. Bunun için Ziraat Bankası ile birlikte tarımda küçük işletme kalmasın projesini yürütüyoruz. Birlikte hareket etmemizin önemi son dönemde daha da arttı. Ya tek dal olup kırılacağız ya dest olup kırılmayacağız. Biz çiftçiye de önderlik yapmaya çalışıyoruz. Birlikte hareket edilirse başarılmayacak iş yok” diye konuştu.
|