Türkiye’nin kaynaklarını Türkiye’nin enerjisine dönüştürüyoruz
Ahmet Şahbaz , AKSA’nın tarihçesi, tanıtımı, Türkiye’deki satış noktaları, ürün çeşitleri, lisans bölgeleri, elektrik dağıtım bölgeleri, Türkiye pazarındaki yeriyle ilgili hazırladığı sunumu basın mensuplarıyla paylaştı. Şahbaz ‘’ Türkiye’nin kaynaklarını Türkiye’nin enerjisine dönüştürüyoruz. AKSA Enerji; termik,hidroelektrik,rüzgar,biyogaz gibi enerjinin birçok çeşidinde yatırımları bulunan ve yatırımları devam etmekte olan Türkiye’nin en büyük enerji yatırımcılarından biridir. ‘’ açıklamasında bulundu.
AKSA santrali olmasaydı
Ahmet Şahbaz, AKSA santrali olmasaydı Antalya’nın artan enerji talebinin karşılanmasında ciddi sıkıntı yaşanacağını söyledi. Şahbaz, 2006-2007’de Türkiye’nin enerji talep artışının yüzde 8,5 olmasına karşın Antalya’nın talep artışının yüzde 13,48 olarak gerçekleştiğini söyledi.
Yıllık 9 milyar KWh elektrik enerjisi üretilecek
Döşemealtı ilçesi sınırları içindeki Selimiye köyünde kurulu bulunan doğalgaz enerji santralinin 2 bölümden oluştuğunu anlatan Ahmet Şahbaz, birinci ünitenin 250 megavat (MW), ikincisinin ise 900 MW kurulu güçten oluştuğunu söyledi. Şu an 850 MW kurulu güce sahip tesisin Nisan 2011’de 300 MW’lık gaz türbinin de devreye girmesiyle bin 150 MW’lık güce ulaşacağını belirten Şahbaz, santralden yıllık 9 milyar kilovat/saat (KWh) elektrik enerjisi üretileceğini söyledi.
Ahmet Şahbaz bu rakamın 2009’da 5,5 milyar KWh olan Antalya tüketiminin çok üstünde olduğunu dile getirdi. Santralin Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 5’ini karşılayacağını aktaran Şahbaz, “Son yıllarda turizmdeki gelişmelere paralel olarak Antalya ve civarında talep artışı Türkiye ortalamasının çok üstünde olmuştur. 2006-2007 yılları arasında Antalya’nın talep artışı yüzde 13,48 iken, Türkiye ortalaması yüzde 8,5’ta kalmıştır. Buna göre Antalya ilinin tamamı ve civar illerin çok büyük bölümünün elektrik tüketimi tek başına santralimizden karşılanabilecektir.” diye konuştu.
64 gün gibi rekor seviyede hizmete girdik
Ahmet Şahbaz, AKSA santralinin sürekli tartışma konusu olması sebebiyle kendilerini ifade etme ihtiyacı hissettiklerini, bu nedenle de santrali gazetecilere gezdirme kararı aldıklarını söyleyerek, “Santralimiz 2008’de 64 gün gibi rekor seviyede hizmete girdi. AKSA olmasaydı Antalya’nın enerji artış talebini karşılamakta büyük sıkıntı yaşanacaktı.” dedi.
Santralle ilgili tartışma konularıyla ilgili de bilgi veren Şahbaz, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde yeterli büyüklükte yer olmadığının kendilerine bildirilmesi üzerine santrali Selimiye köyünde inşa ettiklerini söyledi.
Santralin Kırkgöz olarak adlandırılan kaynaktan su temin ettiğini ifade eden Şahbaz, ancak kullandıkları suyu iddia edildiği gibi yüksek sıcaklıklarda geri akıtmadıklarını anlattı. Kaynaktan mevsimine göre 20 ile 22 derece arasında değişen su aldıklarını, bıraktıkları suyun ısı sıcaklığının ise 31 derece olduğunu belirten Şahbaz, “Kaynaktan aldığımız bin 500 metreküp suyun bin 200'ü buharlaşıyor. Kaynağa geri verdiğimiz 300 metreküp suyu ise döküldüğü yerde ısıyı 0,17 derece artırıyor.” şeklinde konuştu.
Neden hava soğutma sistemi?
Ahmet Şahbaz’ın cevapladığı bir diğer konu ise su yerine niçin hava soğutma sistemi kullanılmadığı oldu. Şahbaz, yazın güneş altında 50-55 derece sıcaklığı ulaşan Antalya’da hava soğutma sisteminin kullanılmasının mümkün olmadığı cevabını verdi. |