Ayağı kesilme tehlikesi bulunan hastaya Sağlık Uygulama Tebliği’ne aykırı iddiasıyla ambulans vermeyen SGK, ‘Ambulans ücretinin karşılanmaması, insan hakları evrensel bildirisine aykırılık oluşturur. Ambulans ücretini SGK ödeyecek’ diyen mahkeme kararını temyiz etti
Davayı kazanmıştı Ayağı kesilme tehlikesi bulunan, tedavisi için ambulans isteyen hastaya SGK, ‘sana ambulans yok, yürü’ dedi. Kendi imkânlarıyla tedaviye giden hasta mahkeme durumu insan haklarına aykırı, bulunca 20 bin liralık ambulans nakil ücretini ödemeyen SGK’ya açtığı davayı kazanmıştı. Mahkeme kararında, “Ambulans ücretinin karşılanmaması, insan hakları evrensel bildirisine aykırılık oluşturur. Ambulans ücretinin karşılanmamasının, devletin insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışması işleviyle bağdaştırılamaz” açıklamasına yer vermişti. Buna rağmen SGK kararı temyiz etti.
Gerekçe ise Sağlık Uygulama Tebliğinin 22.1 maddesi uyarınca belediye sınırları içerisinde özel ambulansla nakil ücretinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmadığı açıkça belirtilmiş olması gösterildi. Temyizin sonucu bekleniyor.
Ayağının kesilme tehlikesi vardı Üç ay boyunca haftanın 6 günü sağlık merkezine giden Taşkın ambulans için yaklaşık 20 bin lira ödedi. Ayağı kesilme ve hayatını kaybetme tehlikesi olduğuna dair heyet raporu bulunmasına rağmen ambulans ücreti karşılanmayan Mehmet Taşkın, Eskişehir İş Mahkemesi’ne dava açtı. Davacının durumunun acil ve hayati tehlike arz ettiğini belirten mahkeme, 2009/1874 esas numaralı, 2010/898 karar numaralı davanın 21 Eylül 2010 günü yapılan son duruşmasında Taşkın’ı haklı buldu ve yaklaşık 20 bin liralık ambulans ücretinin SGK tarafından ödenmesine karar verdi. Kararda “Acil ve hayati tehlikesi bulunan hastanın kendi imkânlarıyla anılan dış bir merkeze gelip gitmesi beklenemez” denerek “Ambulans ücretinin karşılanmaması, insan hakları evrensel bildirisine aykırılık oluşturur” denildi. Kararın emsal teşkil edeceğini belirten Taşkın’ın avukatı Yusuf Yıldırım, “Mahkeme, ambulans ücretinin karşılanmamasının, devletin insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışması işleviyle bağdaştırılamayacağı kanaatini getirdi. Yol giderlerinin ödenmesine ve aksine olan kurum kararının iptaline karar verdi. Bu karar emsal teşkil eder” dedi.
Şükrü AĞIRMAN- AKDENİZ MANŞET |