Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde 2012 yılı için alan bazlı destekleme ödemelerinin devam edileceğini belirtmesi serbest piyasada fındık fiyatının düşmesi karşısında bir müdahalemidir diye sormuştur. Yoksa destek ödemelerinin serbest piyasa cambazlarının üzerindeki üretici ve kamuoyu baskısını azaltmak için mi düşünüldüğünü sormuştur. Karaahmetoğlu Nurettin Caniklinin kastetmiş olduğu müdahalenin bu olup olmadığını sorarak önümüzdeki günlerde fındık fiyatının daha da düşmesi durumunda devletin başka bir müdahalede bulunup bulunmayacağını sayın bakanın açıklamasını istemiştir.Özellikle doğu karadeniz ve Giresunda sanıldığı gibi yüksek rekolteden bahsedilemeyeceğini belirten Selahattin Karaahmetoğlu fındık üretim maliyetinin batı illerine göre Giresun ilinde iki katına çıkabildiğini, hükümetin uyguladığı fındık stratejisinin batı bölgelerinde dikim alanlarında azalma bir tarafa asıl Giresunda fındık üreticisinin üründen vazgeçmesine neden olduğunu ve bu durumdan bakanlığın haberdar olup olmadığını sorularına ilave etmiştir. Bu sebeple en kaliteli fındığın üretildiği Giresun ilindeki fındık üreticisinin desteklenmesi için bir program açıklanıp açıklanmayacağını sayın bakana sormuştur. Bu anlamda uygulanan fındık stratejisinin sonuçlarını tekrar açıklamasını istemiştir. Soru önergesi ekte yer almaktadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın, Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü Gereğince Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.
Selahattin KARAAHMETOĞLU
Giresun Milletvekili
Serbest piyasada fındığın düşük seyretmesi ardından 2012 yılı ürünü için 2013 yılında alan bazlı destek ödemesi uygulamasına devam edeceğinizi açıkladınız. Bu hususta Bakanlar Kurulu kararının imza aşamasında olduğunu belirttiniz. Sizin açıklamanızdan önce serbest piyasada fındık fiyatının gittikçe düşmesi karşısında Giresun Milletvekili Nurettin Canikli de “fındık fiyatı düşerse müdahale ederiz” şeklinde beyanatta bulunmuştur. Bu bağlamda,
1. Açıklamanız zamanlama itibariyle serbest piyasa koşullarının insafına bırakılmış üreticiden çok fındık tüccarını sevindirmiş görünmektedir. Nurettin Canikli’nin açıklamaları ve sizin müjdeli haberleriniz sonrası fındık fiyatının daha da düşmesi nasıl açıklanabilir?
2. Destekleme ödemelerinin devam edeceği şimdi açıklamanız fındık üreticisinin halk arasındaki tabirle gazını almak ve serbest piyasada ki fındık cambazlarının üzerindeki baskıyı azaltmak için midir?
3. Canikli’nin kastetmiş olduğu müdahale, bakanlar kurulunda imzaya açtığınız destekleme ödemeleri midir? Fındık fiyatı daha da düşerse farklı bir müdahalede bulunacak mısınız?
4. Doğu Karadeniz illerimizde rekolte düşüklüğü, batı bölgelerinde nispeten yüksek oluşu ve acımasız fırsatçı piyasa anlayışı özellikle bölgemdeki fındık üreticisini yok olma noktasına taşımaktadır. Hal bu ki en kaliteli fındığı üreten Giresun da maliyetlerin diğer bölgelere göre iki katına yaklaştığını biliyor musunuz? Giresun İlinde ki üreticinin korunması için ayrı bir destek programı açıklayacak mısınız?
5. Uyguladığınız fındık stratejisinin sonuçlarını açıklamayı düşünüyor musunuz? Batı bölgelerinde teşvikinizle birlikte dikim alanları azalmış mıdır? Yoksa fındık üreticisinin asıl teşvik edilmesi gereken bölgemde, üretimden vazgeçmesi stratejinizin nihai hedefi haline mi gelmiştir?
|