Çekimleri bir yıldır süren “Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman” filminde son aşamaya gelindi..
Çekimleri sona eren filmde, eksik olan bölümlerin 1-2 gün içinde tamamlanacağı belirtildi..
Filmin akibetini merak edenler için Başrol oyuncusu Reha BEYOĞLU’ na (Topal Osman Ağa) “SORALIM BAKALIM” dedik!..
Film hangi aşamada?
Çekimler bitti..35 mm film stüdyosunda kaba montajı yapıldı.
Filmin başka eksikleri nelerdir?
Filmin müziği yapılıyor.Animasyonları yapılıyor.Film dublaja hazırlanıyor.
Sizce film nasıl oldu?
Yakımda fragmanı çıkacak. Herkes ne olduğunu görecek.Film mükemmel oldu..
Ne zaman gösterime girer?
Bu hızla en geç Şubat 2012 başlarında film vizyona girer diye çalışılıyor..Şubat ayında izleyicilerle buluşacak.
Son sözleriniz..
Şunu itiraf etmeden geçemeyeceği. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk dışında Topal Osman Ağa’yı gerçek anlamda anlayan yok denecek kadar az..Merhum Topal Osman Ağa, hala Mustafa Kemal’in yapılmasında öncü olduğu anıtta yatıyor..Atatürk istemeseydi belki de Osman Ağa’nın mezarı sıradan bir yer olacaktı..
Not:Öte yandan Topal Osman Ağa’nın (Reha BEYOĞLU) Kanal 7’de yayınlanacak “ZEYNEP’İN HİKAYELERİ” dizisinde, Zeynep’in babası rolünde halkın huzuruna çıkacağını da buradan belirtelim…
ÇEKİMDEN KISA NOTLAR
Kurtuluş Savaşı’nda düşmanın karşısında milli mücadeleye destek veren bir kahraman olarak anılan ancak adının siyasi bir cinayete karışması sonrasında, cesedi mezarından çıkarılarak TBMM’nin kapısına asılan tarihi bir şahsiyet olan Topal Osman’ın hayatı aralanıyor! Gösterime girmesinin ardından birçok tartışmayı da beraberinde getireceği kesin. Filmin çekimine Giresun Duroğlu’nda başlandı. İhtiyaca cevap verilememesi ile İstanbul’a gelindi, çekimlere Beykoz’da devam edildi..
Atatürk’ün muhafızı olan “Topal Osman Ağa”nın hayatını anlatacak olan film için Beykoz Deri Kundura Fabrikası’nda aslının kopyası bir “İkinci Meclis” inşa edildi. Farklı sahneler için farklı illerin kullanılacağı filmin tarihi Meclis çekimleri Beykoz’da yapıldı. Çekimlere Nisan 2012’de başlandı. Bu sinema filminde Beykozlular da rol aldılar! Film Giresun’da, Afyon’da, Ömerli Barajı çevresinde çekildi..
Yapımcılığı, “Akarsu Yapım”; uygulama yapımcılığı ise “ Hacı Yapım” tarafından gerçekleştirilen filmde yüz kişilik bir oyuncu kadrosu rol aldı. Filmin bütçesi ise 7 milyon dolar!
FİLMİN BAŞROL OYUNCULARI
Giresun doğumlu tarihi bir şahsiyet olan Topal Osman’a hemşerileri Giresunlular sahip çıkıyor. Film çekimleri sırasında İstanbul’da bulunan Giresun dernekleri, Beykoz Deri Kundura Fabrikası’nda bir araya geldiler. hem aslına uygun inşası bitme aşamasına gelmiş bulunan Meclis salonunu gezdiler, filmin çekimine maddi ve manevi katkıyı nasıl sunabilecekleri üzerinde fikir teatisinde bulunuldu.
Reha Beyoğlu (Topal Osman Ağa): Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuar Bölümü’nden mezun olan tecrübeli oyuncu, sinema perdesine ve televizyon ekranına hiç de uzak değil. Kendisi daha önce, “ Av Mevsimi”, “Umuda Yolculuk”, Unutulmaz”, “ Fatmagül’ün Suçu Ne?” gibi film ve dizilerde rol aldı.Reha Beyoğlu’na, canlandıracağı Topal Osman karakteri ile ilgili olarak; “ Osman Ağa benim için Cumhuriyet tarihine adını yazdırmış, büyük bir kahraman. Vatanın bütünlüğü için hiçbir menfaat gözetmeksizin çalışmış biri. Yanlış algılamaları yok etmeye çalıştık. İnşallah bu film ile tarih karşısında aklanacak. Onu oynamak büyük bir onur Ecdadınızı oynuyorsunuz . Film, 1920’lerde geçiyor. O dönemdeki bir insanın yapacağı tek şey, Atatürk ile birlikte ölüme gitmek.
Ayla Çakır ( İğneli Pembe): Kurtuluş Savaşı’nın o zorlu günlerinde milis kuvvetlere hükmeden bir erkeğin “sol kolu” olunca bir kadın “iğneli” de, “kamalı” da, “maşalı” da olur.İlk kez kamera karşısına geçtim. “ İğneli Pembe ata binen, tüfek kuşanan cengâver, gözü pek bir kadın..Film çok güzel oldu. İğneli Pembe’yi kaç kişi biliyor? Biz, tarihi kahramanlarımıza sahip çıkmıyoruz. Bu film, Giresunlu kadınlar için de bir gurur kaynağı olacak. Rolümün hakkını verebilmek için binicilik ve atıcılık dersleri de aldım!
FİLMİN YÖNETMENİ
Atilla Akarsu: Sağladığı malzeme ve mekân desteği dolayısıyla Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e teşekkür eden Akarsu, “ Deri Kundura Fabrikası’nın bulunduğu alanın rahat ve geniş bir alandı.Filmin Meclis sahneleri için kurdukları dekorun Deri Kundura Fabrikası’nın içindeki bu atölyede yaptık Yaptıkları işin ne aşamada olduğunu göstermek için Giresunlu derneklerinin başkan ve yönetim kurulu üyelerinin çağrarak Beykoz’da bir toplantımız oldu. Filmin çekimlerine Kasım 2011’de Giresun’da başladık. Orada insan potansiyelinden yararlanamadık.Belediyelerden malzeme destekleri aldık.Katkı sağlayan tüm belediyelere teşekkür ederiz. Filmin bir bölümünü de Ömerli Barajı çevresinde, Afyon’da, Giresun’da tamamladık.. Cumhurbaşkanı Özal’ın vefatıyla filmin çekilmesi projesinin de yarım kaldığını ifade eden Atilla Akarsu, Özal gibi objektif bakan bir başbakan beklediğini belitti.Onun için filmin geciktiğini söyledi. “Bu konuda Tayyip Erdoğan ile de görüştüm. Bazı kişilerin, filmde Atatürk’e saldırı olacağı şeklinde bir endişe içerisinde olanlar vardı.Böyle bir şey yok. Biz ne Ali Şükrü’ye, ne Topal Osman’a, ne de Mustafa Kemal’e saldırıyoruz. Sadece o günün şartlarını anlatıyoruz. Bu olayda iki şehit var: Biri Ali Şükrü Bey’dir. Diğeri Topal Osman’dır. O günün şartlarında bu gerekli miydi, bunu tartışmalıyız. Neden karşı karşıya geldiler? Ben objektif bir biçimde aktarmaya çalıştım. Tarihçi de gelir, adını koyar”dedi..
FİLM İÇİN GİRESUNLULAR NE DEDİ
Hasan Karakaya (Beykozlu Giresunlular Dernek Başkanı):“Topal Osman, milli mücadelede kayıtsız ve şartsız Türkiye Cumhuriyeti için canını ve hemşerilerini ortaya koymuş milli bir kahramandır. Giresun’dan ‘42. ve 47. alay’ olarak iki gönüllü alay çıkarmıştır. Bu, Türkiye’de ilktir. Balkan Savaşı’na katılan ve orada yaralanarak topal kalan Osman Ağa, daha sonraki süreçte bir takım oyunlar ile karalanmaya çalışılmış ve bu karanlık süreç bugüne kadar maalesef aydınlatılamamıştır. Bizler, Topal Osman’ın torunları olarak onun bir kahraman olduğunu ve önemini biliyor, ona sonuna kadar sahip çıkıyoruz. Bu karanlık sürecin aydınlatılması için de bu filme sahip çıktık..”
Giresun Federasyonu Başkanı Halil Kütük: “Giresun ilimizin de Kurtuluş Savaşı’nda çok önemli bir yeri vardır. Topal Osman Ağa ve arkadaşları, Kurtuluş Savaşı’nın en önemli aktörlerindendir. Öyle ki, Kurtuluş Savaşı’nın bütün cephelerinde savaşmışlardır. Çünkü Türkiye’de iki tane gönüllü alayı oluşturarak Kurtuluş Savaşı’na gönderen tek ilimizdir. Geçmişimizi geleceğimize taşıyabilmek için tarihi olayları çok iyi analiz etmek ve bunu gelecek nesillere mutlaka aktarmak durumundayız. Topal Osman Ağa filmi, bu nedenle Giresunlular ve Türkiye için çok önemli olacaktır.” “Bu filmin hayata geçirilmesiyle ilgili çalışmalar 20 yıl öncesinden başladı. Eski Cumhurbaşkanlarımızdan rahmeti Turgut Özal ile bu konuyu yaklaşık 1,5 saat süreyle görüşmüştük. Özal, Topal Osman Ağa’yı bize, bizlerden daha iyi anlatmıştı. Hatta babasının Meclis’te Topal Osman Ağa ile birlikte görev yaptığını da ifade etmişti”dedi..
Giresun Federasyonu Başkanı Hasan Turan: “Giresun dernekleri olarak safları daha sıklaştırmalıyız. “Topluma mâl olmuş şahsiyetler bütün milletindir, çünkü millet ile ilgili işler yapmışladır. Bu film gösterime girdiği an Türkiye’nin gündemi olacak. Bu film oynandığında Beykoz’a da bir artı değer katacaktır. Şu ana kadar yapmış oldukları tüm katkılar için de Beykozlu yetkililere teşekkürlerimizi iletiyoruz.”
KISACA TOPAL OSMAN AĞA’YI TANIYALIM
1883, Giresun’da doğdu, 2 Nisan 1923’te Ankara’da öldü. Türk asker, milis yarbayı. Mustafa Kemal'in Giresunlular’dan oluşan ve 19 Mayıs 1919'dan itibaren yanından ayırmadığı muhafız kıtasının komutanıdır.
Topal Osman Ağa, Balkan Savaşları, Balkan harbinde Çatalca cephesinde Bulgarlar’a karşı savaşırken sağ diz kapağından yaralandı. Şişli Etfal Hastanesi’nde tedavi oldu. İstiklal Harbinde Enver Paşa’nın Anadolu'ya girişini engelledi. Sakarya Savaşı’nda emrindeki Giresun Gönüllü Alayı’nın mermisi bitince, düşmana kamalarıyla saldırdı. Koçgiri İsyanı'nın bastırılmasında görev aldı.
Atatürk'ün muhafız alay komutanı oldu. TBMM’deki muhafız kıtası asker bulundurma geleneği Topal Osman ve Giresunlu hemşerilerinden buyana devam etmektedir. Bugün bile halen tartışılan Meclisteki asker olayı o dönemden kalan bir gelenektir. Zira sadece Giresunlu muhafızları Gazi’yi korumak için meclise silah ve mühimmatlarıyla birlikte girme ve oturumları dinleme ayrıcalığına sahiptiler.Topal Osman Ağa, 27 Mart 1923 tarihinde, bir gün evvel TBMM'de Mustafa Kemal Paşa'yla ağır şekilde tartışan milletvekili Ali Şükrü Bey'i evine davet etti, birlikte kahve içtiler. Daha sonra Ali Şükrü Bey evden ayrıldı. Bir müddet sonra Ali Şükrü Bey'in kaybolduğu haberi Ankara'da yayıldı. Yapılan aramalarda, Ali Şükrü Bey'in cesedi Çankaya sırtlarında Mühye Köyü civarında boş bir tarlada gömülü bulundu.
Üzerinde yoğunlaşan şüpheler üzerine TBMM deki muhalefet tarafından Topal Osman Ağa hakkında yakalama emri çıkartıldı. Mustafa Kemal, Başbakan Rauf Orbay'a "Topal Osman'ın çok yiğit bir adam olduğunu" belirterek, bu yüzden yakalama işinin kendi muhafız taburuna bırakılmasını ve polis ve jandarma'nın bu işe karışmamasını istedi.Bu olayın ardından Ankara'da, Ayrancı Bağları'nda Papazın Bağı’nda bulunan Topal Osman ve Giresunlu muhafızlar muhalefetin emrine uymaz. Teslim olmalarını isteyen haberciyi öldürerek çatışmaya girer. Ancak daha sonra kardeş kavgasına meydan vermemek için fazla direnmeyen Giresunlular’dan bazıları ve Topal Osman Ağa yaralı olarak ele geçirildi. Topal Osman, daha sonra hayatını kaybetti.Gazi’nin bu olaya çok üzüldüğü, Topal Osman'ın bir Cumhuriyet şehidi olduğunu ifade ettiği ve TBMM kararıyla mezarından çıkarılıp Meclis kapısında asılarak teşhir edilmesine ise büyük tepki gösterdiği söylenir.
Zeki AL |