Güce ilçesinin turizme açılması ve turistik bir merkez haline gelmesi için bölgenin tarihi ve doğal zenginliğinin sembollü Şaban Kalesi ilgililerden gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.
Tarihte çok önemli olaylara tanık olmuş Şaban Kalesi bugün hala ayakta bulunan yapı kalıntılarıyla hepten yok olmamak ve ayakta kalıp tarihe tanıklık etmeyi sürdürmek için direniyor. Osmanlı Rus savaşı döneminde yöreye hakim bir tepe olmasından dolayı da gözcü kalesi, top koruganları, mevzileri ve karakol olarak da kullanıldığı bilinen kalenin define avcıları tarafından büyük ölçüde tahrip edildiği görülmektedir. Kalenin etrafında ise mevziler, istikamlar ve şehit mezarlarının bulunmasına rağmen günümüzde bunların tamamen ortadan kalktığı görülmekte.
Konuyla ilgili araştırmalar yapan Araştırmacı Yazar Ahmet Kufacı, Şaban Kalesinin Rusya savaşının kazanılmasında büyük rolü olduğunu belirterek, Harşit vadisine ve Gelivera Vadisine bakması nedeniyle gezip görülebilecek tarihsel alanlara sahiptir. Şaban kale ve çevresinin kadastrosunun yapılıp sınırlarının belirlenmesi tarihsel ve doğal koruma alanı olarak koruma kararına tabi tutulması, doğal ve tarihi dokusuna zarar verilmeden gerekli düzenlemelerin yapılarak gezi ve mesire yeri olarak turizme açılması yararlı olacaktır. Kalenin çevresine ulaşım yolları kalenin zirvesine patika türünde ulaşım yolu yapılması gerekmektedir. Şaban Kalesinin Güce ilçesinin en önemli tarihsel yapısını oluşturduğunu, bu nedenle yaz ayları boyunca kişilerin uğrak mekânı olduğunu söyledi.
Kufacı, Turistik açıdan Güce’nin önemli Tarihi kalıntısı Şaban Kalesi’nin yıllardır yapılamayan zirveye çıkan yolu nedeniyle ziyaretçilerin güçlük çektiğini, Şaban Kalesi’nin en kısa sürede yolunun yapılıp, ışıklandırma ve bakım-onarım ve çevre düzenlemesinin yapılarak Turizme kazandırılması gerektiğini dile getirdi.
|