Osmanlı İmparatorluğu tarafından, Türk kültürünü yaymak amacıyla Karaman'dan Girit'e gönderilen ve Mübadele sonucu 20'inci Yüzyılın başlarında Anadolu topraklarına geri dönmek zorunda kalan, Antalya'daki Girit göçmenleri, piknikte bir araya geldi.Duacı Köyü'nde düzenlenen birlik ve beraberlik yemeğine Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de katıldı.
Yemekte bir konuşma yapan Başkan Tütüncü, Antalya'nın, çok farklı bölgelerden insanların bir araya geldiği, barış, kardeşlik, dostluk içerisinde yaşadığı bir şehir olduğunu söyledi.
Mübadele sonrasında Antalya'ya gelen Girit göçmenlerinin, Şarampol semtinde, Giritli Mahallesi olarak bilinin yerde bir kültür oluşturduğunu belirten Başkan Tütüncü, “Tarihi yolculuk içerisinde Giritlilerin Antalya'mıza kazandırdıkları çok güzel bir kültür var. Antalyalılar ve Giritliler olarak bununla ne kadar övünsek azdır, diye düşünüyorum” diye konuştu.
“ Keşke, tarihi bir nitelik taşıyan, yavaş yavaş da kaybettiğimiz Girit Mahallesindeki evlerin varlıklarını korumaya dönük imar planları yapılabilseydi” diyen Başkan Tütüncü, “O mahalle Giritlilerin hala yaşadığı, hala kendi kültürlerini, kendi medeniyetlerini, dostluklarını, muhabbetlerini, renkli kişiliklerini sergileyebilecekleri bir mahalle olarak kalabilseydi. Ama yapılan imar planları neticesinde bunun olamadığını görüyoruz” dedi.
Başkan Tütüncü, Girit Evi, Girit Müzesi örneği ile Girit göçmenlerinin kültürünün yaşatılmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında yarar olduğunu kaydederek, Şarampol semtinde bir Girit Müzesi yapılabilme imkanı olursa gereken desteği sağlayacaklarını söyledi. “Böyle bir imkan yoksa kendi bölgemizde bir yeşil alanın içerisinde mimarisiyle tek katlı Girit Evi yapalım, bu yapıyı 'Girit Evi Müzesi' haline getirelim istiyoruz. Antalya'da yaşayan Giritler de bu evi sahiplensin, yaşatsınlar ve kültürlerini geleceğe taşısınlar” şeklinde konuştu.
|