Bundan 25 yıl önce Atalarımızın Orta Asya’dan getirdiği ve yüzyıllarca Giresun yaylalarında kutladığı, göçlerden dolayı unutulan otçu göçü yayla şenliklerini Bursa ve İstanbul’dan gelen bir avuç Giresun sevdalısıyla tekrar başlatmıştık.
Bu şenliklerle hem önemli bir geleneğimizi yaşatmak hem de sıla turizmini canlandırarak Giresun’un ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflemiştik.
KÜMBET’ te, KAZIKBELİ’ nde, KARAOVACIK’ ta, SİSDAĞINDA otçu göçü yayla şenliği adıyla başlattığımız etkinliklerimizi ŞEBİNKARAHİSAR’ da Bağlar günü, ALUCRA’DA bal festivali (O yıllarda Çamoluk henüz ilçe olmamıştı meşhur Çamoluk balı Alucra balı olarak biliniyordu) olarak başlattık.
Bugün Giresun’un yaylalarında kutlanan yayla şenlikleri Fındıktan sonra halkın en önemli gelir kaynağı oldu.
Başlattığımız yayla şenliklerinden bugüne kadar KARAOVACIK ve KAZIKBELİ’ nden şenlikleri ilk başlatan ekibin başı olarak defalarca davetler aldım. Şenliğe katılan hemşehrilerimizden açılış konuşmalarında başlatan kişiler olarak isimlerimizin okunup teşekkür edildiğini duydum. Giresun Uşağına yakışan vefayı gösterdikleri için bende onlara teşekkür ediyorum.
Ancak beni en çok duygulandıran vefa Gemlik’te yaşayan hemşehrilerimden ve Sağrakgölü yayla şenlikleri komitesinden geldi.
Gemlik’te yaşayan Giresunluların halk önderlerinden Mustafa Yiğit’in öncülüğünde, uzun yıllar 100 bin nüfuslu Gemlik’te iktidar partisi (AK Parti) ilçe başkanlığı yapan Enver Şahin’in, eski dernek başkanımız Durmuş Uslu şimdiki dernek başkanımız Halil Dağ, eski dernek başkanımız ve Sağrakgölü yayla şenliklerinin geçen yılki ağası Hasan Okumuş’un Gemlik Çotanakspor başkanı Cemil Karataş’ın organizesiyle ve Sağrak gölü yayla şenlikleri komitesinin ortak kararıyla Giresun’da yayla şenliklerini başlatan ekibin başı olarak Sağrak gölü yayla şenliklerinin ağası seçmişler.
Gösterdikleri vefadan dolayı Giresun’un Türkmen Çepni beylerine teşekkür ediyorum.
Şenlikler atalarımızın kutladığı gibi aslına uygun olarak kutlandı. Sağrak gölü yayla şenlikleri henüz yayla panayırına veya yayla konserine dönüşmemiş. İnşallah atalarımızın kutladığı gibi bozulmadan sonsuza kadar yaşar.
Her görüşteki Giresunlu’nun şerefli geçmişi Osman Ağamızın üç bin metrede asılı posterleri altında 25 yıl önceki yol arkadaşım Remzi Mamaşoğlu ile aynı heyecanı yaşadık.
Sağrakgölü yayla ağası olarak hemşehrilerimize şöyle seslendim.
“Değerli Türkmen Çepni Beyleri siz bu yaylada üç bin metre yükseklikte sadece atalarımızın yayla şenliği geleneğini yaşatmıyorsunuz..
Bu yaylaların, bu dağların, bu köylerin sahipsiz olmadığını, hiç kimseye terk edilmeyeceğini dosta düşmana ilan ediyorsunuz.
Bu şenlikler bu yaylaların, bu dağların, bu köylerin tapusudur. Sizler buraya tapunuzu tazelemek için geldiniz.
Şu meydanda her siyasi görüşten Giresunlu var.
Ben yaşadığım hayat tecrübesinden, tanıştığım her siyasi görüşteki Giresunludan şunu öğrendim.
Giresun Uşaklarının sağcısı, solcusu, milliyetçisi, sosyalisti, laik’i, cemaatçisi bu vatanın bu milletin onlara ihtiyacı olduğu gün ellerini taşın altına sokmuyorlar, Hepsi başını taşın altına sokuyor.
Giresun’ lunun sağcısını, solcusunu, milliyetçisini, sosyalistini, tarikatçısını, laikçisini, hepsini candan seviyorum. Hepsine saygılar sunuyorum.
Ben yaşarken hayallerinin gerçekleştiğini gören şanslı insanlardanım.
Ortaokul öğrenciliğinden beri TURAN şiirleri okurdum. Esir Türklerin bir gün bağımsız olacaklarını hayal ederdim.
Esir Türklerin çoğunun bağımsızlığa kavuşup devlet kurmasını gördüm.
Üniversite öğrenciliğimden beri gurbetteki Giresunluların yaşadıkları büyük şehirlerde nüfuslarına göre belediye başkanı, milletvekili çıkarmasını hayal ederdim.
Bu yolda 25 yıl önce kampanyalar başlattım. Bursa da, İzmit’te, Gemlik’te, Samsunda, İzmir’de geceler yaptık. Gurbetçi Giresun dergisini yayına sokup hemşehrilerimizi gurbette seçilen olmaya teşvik ettik.
Biz yola çıktığımızda İstanbul’da halkın oyuyla seçilmiş üç Giresunlu muhtar bulabilmiştik.
Bugün İstanbul’da üç belediye başkanı 5 milletvekili yüzlerce meclis üyesi var.
İstanbul’daki Giresun’un nüfusuna göre yeterlimi?
-Değil
-Önümüzdeki mahalli seçimlerde İstanbul’da, Beyoğlu’ndan, Eyüp’ten, Beykozdan, Bursa da, Gemlik’ten Giresunlu belediye başkan adayları çıkarıp seçtirmek her Giresunlunun her sivil toplum kuruluşumuzun, partilerde politika yapan hemşehrilerimizin hem hakkı hem görevi olmalı.
Boşalan yaylalarda atalarımızın yüzyıllardır kutladığı yayla şenliklerini, tekrar hayata geçirmek hayalimdi.
Altı yerde başlattığımız şenlikler bugün 30 dan fazla yayla ve ilçede kutlanıyor.
Eski ağalar laf atıyorlar. Yeni ağamız ne vaatte bulunuyor diye.
Ağa olarak şunu vaat ediyorum. Benim ve bütün Giresunluların ortak hayali, bu yaylaların, köylerin, ilçelerin kaderini değiştirecek göçü tersine döndürecek EĞRİBEL OSMAN AĞA TÜNELİ’nin temel atma töreninde Giresun’un bugüne kadar gördüğü en büyük organizasyonu yapacağım.
Yüce Allah hepimize EĞRİBEL OSMAN AĞA TÜNELİ’nin açılışını gösterisin hepinize saygılar sunuyorum"
UYARI: Giresunlu hemşehrilerim 21.yüzyılda Türkiye’nin Dünyanın 16.büyük ekonomisi olduğu bir dönemde kışın sahilden Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk’a gitmek için veya bu ilçelerimizden Giresun sahiline inmek için Gümüşhane ve Trabzon’u geçerken üzüldünüz, utandınız, sıkıldınız.
Sayın Canikli’nin tarih verdiği 2015 yılına kadar sabredin. Komşu illerimiz Ordu’nun Samsun’un, Trabzon’un, Rize’nin dağlarını peynir dilimi gibi kesip Anadolu’ya tünellerle, viyadüklerle bağlayan iş makineleri sonsuza kadar oralarda kalamazlar son köy yollarını, son yayla yollarını yaptıktan sonra sıra Giresun’a da gelecektir.
O güne kadar yaz aylarında Halil Rıfat Paşa’nın Osmanlı döneminde kazma kürekle açtırdığı EĞRİBEL yollarından geçerken can güvenliğiniz için 20 km den hızlı gitmeyin..
Av.Murat TOKER
www.giresunoncelikleri.com |