Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Tuna Gül Han, okul döneminde en sık karşılaşılan bulaşıcı hastalıkların belirtilerinin çocukların bünyelerinde yetişkinlere göre daha yavaş ilerlediğini belirterek, çocuklarda en sık görülen bulaşıcı hastalığın A tipi sarılık olduğunu söyledi. Özellikle dışkı ile kirlenmiş yiyeceklerle, dışkı ve ağız yoluyla bulaşan A tipi sarılığın okul çocuklarında sık görüldüğünü belirten Uz. Dr. Han, sarılıktan korunmanın yolunun aşılama, gıda ve el temizliği ile mümkün olduğunu dile getirdi.
Kızamık ve kızıla dikkat Kızamığın da kış ve ilkbahar aylarında daha sık görüldüğünü ifade eden Uz.Dr. Tuna Gül Han, "Kızamık aşılanmamış ya da hastalığı geçirmemiş herkese bulaşabilir. Damlacık yoluyla bulaşma olur. Bulaşıcılık döküntü başlamadan 2 gün önce başlar ve döküntü kaybolduktan 4 gün sonra devam eder. Kuluçka süresi 8-12 gündür. Ateş, burun akıntısı, gözlerde sulanma, öksürük başlangıç belirtileridir. 2-3 gün sonra yüzden başlayıp vücuda yayılan kırmızı döküntüler ve ağız içinde beyaz lekeler (koplik) görülür. Kızıl da daha çok okul çağı çocuklarında yaygın olarak görülür, 3 yaş altı ve erişkinlerde nadirdir. Kuluçka süresi 2-5 gündür. Hastalığın süresi 1-2 haftadır. Boğaz ağrısı, ateş, halsizlik ve iştahsızlıkla başlar, kusma da olabilir. Yüzde, kasıklarda ve koltuk altlarında yoğunlaşan ve tüm vücuda yayılan kırmızı küçük döküntüler olur, döküntüler kaşıntılıdır. Daha sonra deri soyulabilir. Tanı ve tedavi için doktor kontrolü şarttır, antibiyotik kullanmak gerekir. Kulak enfeksiyonu, zatürre, sinüzit, cilt enfeksiyonu, romatizmal ateş ve nefrit gibi komplikasyonlar görülebilir" dedi.
Boğamaca bebeklerde hayati tehlike yaratır Genellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde daha sık görülen boğamacının damlacık yoluyla bulaştığını, kuluçka süresinin 7-10 gün olduğunu ve hastalığın 6 hafta kadar sürebildiğini kaydeden Han, "Başlangıçta kuru öksürük, hafif ateş gibi bulgular vardır. 1-2 hafta sonra öksürük şiddetlenir; arada hiç soluk almadan patlar gibi öksürür ve kalın bir balgam çıkarılabilir. Öksürük sırasında gözler kızarır, yüzde kızarma veya morarma görülebilir, terleme ve aşırı yorgunluk olur. Bu dönem 1-2 hafta sürer, iyileşme döneminde bu bulgular hafifler ve zamanla kaybolur. Tanı ve tedavi için doktora başvurmak gerekir. Bebeklerde hastaneye yatma, antibiyotik tedavisi, oksijen tedavisi ve ortamın nemlendirilmesi gibi tedaviler uygulanır. Kulak iltihabı, zatürre, havale gibi komplikasyonlar görülebilir. Özellikle bebeklerde hayati tehlike yaratabilir" diye konuştu.
Bebekler temastan korunmalı Suçiçeği hastalığının da kış sonu ve ilkbahar aylarında görüldüğünü, damlacık ve direkt temas yoluyla bulaştığını, ateş, halsizlik, iştahsızlık olarak belirtiler gösterdiğini anlatan Han, "Ardından önce kırmızımsı olan sonra ortaları sulu sivilceye benzer kaşıntılı döküntüler belirir. Ateş için kesinlikle aspirin verilmemelidir. 12 aydan küçük bebekler özellikle temastan korunmalıdır. 12 aydan büyük olanlara suçiçeği aşısı yapılabilir. Hamile kadınlarda fetüse bulaşma riski vardır" ifadelerini kullandı.
en yaygın bulaşıcı hastalık Kabakulak hastalığının okul çağındaki çocuklarda görülen en yaygın bulaşıcı hastalıklardan olduğuna dikkat çeken Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Tuna Gül Han, hastalığın yaygın ağrı, ateş ve iştah kaybıyla başladığını, daha sonra çenenin iki tarafındaki tükürük bezlerinde şişme, çiğneme sırasında ağrı gibi bulgular oluştuğunu söyledi.
Menenjit solunum yoluyla bulaşabilir Menenjitin ise solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu ifade eden Han, bazen grip, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak başlayıp daha sonra menenjit geliştiğini bildirerek, "Menenjit beyin zarının iltihabına denir. Farklı mikroplarla meydana gelen tipleri vardır. Zamanında ve uygun tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara yol açabilmektedir" şeklinde konuştu.
El temizliğinin önemi Çocuklarda, tuvalet ve el temizliğine yeterince dikkat edilmediği durumlarda bağırsak solucanlarının görülebildiğini anlatan Han, açıkta uygun olmayan gıdaların satışının bağırsak solucanlarının (parazit) bulaşmasına neden olduğunu, bağırsak solucanı olan çocuklarda burun kaşıntısı, ağızdan yastığa su akması, makatta kaşıntı, zaman zaman karın ağrısı, kilo alamama gibi belirtiler görüldüğünü kaydetti.
|