Antalya Adliyesi'nde devlet memuru olarak görev yapan evli ve iki çocuk babası Erol Öztürk (48), iki yıl önce rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan tetkiklerde Öztürk'ün ince bağırsak ana atardamarının kalbinden gelen pıhtıyla tıkandığı ve ilk 50 santimetrelik kısmı dışında bağırsağının çürüdüğü belirlendi. Ameliyata alınan Öztürk'ün çürüyen bağırsağı çıkarıldı. Bağırsağının büyük kısmı çıkarıldığı için ağızdan beslenemeyen Öztürk damardan beslenmeye başladı. Bu sırada damarlarına takılan katater nedeniyle sürekli ateşi çıkan ve enfeksiyona yakalanan Öztürk'e ince bağırsak nakli düşünüldü. Ancak zamanın giderek azalması üzerine doktorlar Türkiye'de hiç uygulanmayan bir yöntemi denemeye karar verdi. Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Erdoğan başkanlığındaki ameliyat ekibi, 'Step Procedure' denilen yöntemle hastanın sağlam kalan 50 santimetrelik ince bağırsağını iki santimetrelik aralarla kesi atarak 110 santimetreye uzatmayı başardı.
Ameliyat başarılı geçti
Operasyon hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Okan Erdoğan, "Hasta bize başvurduğunda ince bağırsağının sadece 50 santimlik kısmı sağlamdı. Damar yoluyla beslenmek zorundaydı. Takılan kateter ateşe ve enfeksiyona neden oluyordu. İnce bağırsak naklini düşündük ama buna zaman yoktu. Bu tür hastalar 6 ay içerisinde yaşamını yitiriyor. Biz de Türkiye'de bugüne kadar hiç uygulanmayan 'Step Procedure' yöntemine karar verdik. Ameliyat iki saat sürdü ve oldukça başarılı geçti" dedi.
'Step Procedure' denilen yöntemi ilk olarak 2003 yılında ABD'li bir çocuk cerrahının bulduğunu belirten Prof.Dr. Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu sıra dışı bir ameliyat değil ama dünyada sadece 15 yetişkin hastaya uygulandı. Bu hastaların 10'u ağız yoluyla beslenmeye başladı. İnce bağırsağı kısa ya da yetersiz hastalarda genellikle uygulanan tedavi şekli ince ağırsak naklidir. Ancak bağırsak naklinin sonuçları, ekonomik ve tıbbi olarak parlak değil. Bu yöntemde ise, nakile gerek kalmadan hastanın bağırsağı özel bir cerrahi teknikle uzatılıyor."Yöntemin bağırsak naklinin en güzel alternatifi olduğunu ifade eden Prof.Dr.Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Yöntem hastaları ince bağırsak naklinden kurtarıyor ve hayatta kalmalarını sağlıyor. Bu yöntemin uzun dönem sonucu çok önemli. Çünkü asıl amaç, hastanın normal hale gelmesi ve işine dönebilmesidir. Erol Bey'de bunu başardık. Artık damardan beslenme ihtiyacı olmadan normal ağız yoluyla besleniyor ve 8 aydır çalışıyor. İnce bağırsak uzatıldığı için aldığı gıdaları sindirebiliyor. Bu yöntemi uygulamaya devam edeceğiz."
Ameliyatı hemen kabul etti
Türkiye'de ilk kez uygulanan yöntemle hem ince bağırsağı hem hayatı uzayan Erol Öztürk de duygularını şöyle anlattı: "Damardan beslenme zor oluyordu. Sürekli enfeksiyon ve ateş oluyordu. Evde günde 2- 3 kez damardan besleniyordum. Hocamız ameliyattan bahsedince çok sevindim ve kabul ettim. Operasyondan bir ay sonra ağızdan beslenmeye, 3 ay sonra da çalışmaya başladım. Normal yaşantıma döndüm. Şu an günde 5-6 kez tuvalete gidiyorum ama ilerleyen günlerde bu sayı daha da düşebilir. Doktorumuza çok teşekkür ediyorum."
|