Anne adaylarının hamileliğin keyfini çıkarması yerine, bu dönemde baş gösteren rahatsızlıklar ile mücadele etmesi bu mutlu anılara gölge düşürebilir. Bu rahatsızlıklar dışarıdan bakıldığında önemsiz gibi görünse de; kadınların günlük hayatlarını etkileyip, bebekleri ile ilgili endişe yaşatabilir. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Eylem Şeker Arı, gebelikte görülen rahatsızlar hakkında bilgi verdi.
Az ve sık yemek bulantı ve kusmayı önlüyor
Gebelikte en sık rastlanan şikayetlerden biri de bulantı olması ve kusma isteğidir. Bu durumla başa çıkabilmek için sık, az ve sıvı alımının kısıtlandığı beslenme düzeni tavsiye edilir. Kesinlikle kısıtlanmaması gereken sıvı, yemek aralarında alınmalı; gebelik boyunca kahve, çay ve meşrubat dışında günde en az 8 bardak su içilmelidir. Öte yandan bazı çalışmalar, Vitamin B6 desteğinin bulantıyı azaltığını göstermektedir. Gebenin ağızdan hiç beslenemediği durumlarda damardan sıvı verilmeli ve bu şekilde kısır döngüyü kırarak tekrar ağızdan beslenmeye dönülmesini sağlanmalıdır.
Sık idrara gitmek enfeksiyon belirtisi olabilir
Gebeliğin ilk dönemlerinde, büyüyen rahim en yakın komşusu mesaneye yaptığı baskı nedeni ile idrara sık gitme durumu ortaya çıkabilir. Bu takdirde ciddi bir problemin olup olmadığı sorgulanmalıdır. Gebelerin normalden daha yüksek oranda idrar yolu enfeksiyonu geçirdikleri ve hatta %5 oranında hiçbir klinik bulgu vermeden idrarda bakteri bulunabildiği unutulmamalıdır. Tedavisi basit olabilecek bir enfeksiyonunun, ileride komplike bir böbrek ve idrar yolları enfeksiyonu olarak karşımıza çıkabileceği düşünülerek, şikayetlerin dikkate alınıp, gerekli testlerin yapılması gerekir.
Kalsiyum takviyesi ve masaj ile bacak kramplarından kurtulun
Gebeliğin ikinci yarısından itibaren daha sık görülen bacak krampları, annede kalsiyum azalması ve bağlantılı olarak fosforun yükselmesi ile ilişkilidir. Bunun dışında hızlı nefes alıp, verme ile karbondioksit düşmesi ile alkali kan pH’ı da kramplara yol açabilen bir durumdur. Özellikle geceleri anne adayına zor zamanlar yaşatabilen kramplar için fosfor içermeyen kalsiyum tabletlerinin alınması, yormayan aktivitelerde bulunmak, sıcak uygulamaları ve masaj yapılması önerilir.
Akıntı ile kendini gösteren enfeksiyonlar erken doğum riskini artırabilir
Vajinada değişen kimyanın etkisi ile gebeler vajinal enfeksiyonlara daha yatkındırlar. Bu nedenle, bu dönemde görülen akıntılar ciddiye alınmalı ve uzman hekim tarafından gerekli görüldüğü takdirde tedavi edilmelidir. Gebeliğin özellikle son üç aylık dönemine girişte oluşabilecek bazı enfeksiyonlar erken doğum riskini artırabilmekte veya erken su boşalmasına neden olabilmektedir. Anne adayları bu konuda bilgilendirilmeli ve gerekli önlemlerin alınması sağlanmalıdır.
Memede görülen değişiklikler korkutmasın
Gebelikte görülen bir başka belirgin değişim ise memelerde görülmektedir. Gebeliğin başlangıcında gerginlik ve hassasiyet olarak başlayan bu değişim, büyüme ile devam ederek gebelikte alınan kiloya yaklaşık 500 gramlık bir katkıda bulunur. Meme başının daha dik olması, yağ bezlerinin büyümesi ile nodüler yapıların oluşması, meme derisinde çatlakların oluşması ve meme derisinde cilt altı damarlardaki belirginleşmeler de diğer değişimler olarak sıralanabilir. Bol ve asıcı sütyenler giyilmesi anne adayı için rahatlatıcı bir çözüm olabilir.
Midedeki ekşime ve yanma yerini reflüye bırakabilir
Gebeliğin ilk dönemlerinde bulantı ve kusmanın yanında mide ekşimeleri en sık rastlanan şikayetlerden bir diğeridir. Bu dönemde görülen mide yanmalarının, bulantı ve kusmanın yarattığı kimyasal değişiklik ve mekanik etkilerin sonucu olduğu düşünülür. Sıklıkla 14. hafta civarında geçen yanmalar sonrasında, rahmin büyümesi midenin yer değiştirmesine neden olur ve bu da ‘reflü’ problemlerine neden olur. Bu durum da göğüs kafesi arkasında yanma hissi ve mide yanması olarak karşımıza çıkar.
Değişen bağırsak alışkanlığı uygun diyet ile düzenlenmeli
Gebelikte artan progesteron hormonu, bağırsaklarda hareket azalması ile şişkinliğe neden olmaktadır. Bağırsaklardaki hareketsizlik, su geri emilimine neden olurken; bu durum kabızlık ile sonuçlanabilir. Anne adayı için düzenlenen uygun beslenme programı ile önlem alınmadığı takdirde, ileride gebeliğin ilerleyen dönemlerinde artan karın içi basınç ile veya direk bası ile hemoroid oluşması önlenebilir.
Bacaklardaki şişkinliğe dikkat!
Kadınların gebelik süresince bacaklarındaki şişkinliklerden şikayet etmeleri oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Sıklıkla akşam saatlerine doğru belirginleşen ödemin giderilmesi için ayakların uzatılıp yükseltilmesi önerilir. Eğer bu ödem sabah yataktan kalkıldığında da devam ediyor ise veya göz kapaklarında ve ellerde de benzer bir durum kendini gösteriyor ise gebelik zehirlenmesi de denilen ‘pre-eklampsi’den şüphelenip, gerekli önlem alınmalıdır.
|