Halkın Yükselişi Partisi seçimlere katılmama kararı aldı. Kararın gerekçesi yüksek seçim barajı. HYP'nin seçime katılmama kararı ile oy pusulusandaki parti sayısı 23'e düştü.
Bu arada YSK oy pusulasındaki parti sayısını azaltacak önemli bir karar daha aldı. İttifak yapacak partilerden ''çatı partinin'' ismi oy pusulasında yer alacak, ittifaka katılan diğer siyasi partiler ise oy pusulasından çıkarılacak. Bu durumda oy pusulasında yer alan parti sayısı 20'nin altına düşebilecek.
Yaşar Nuri Öztürk'ün kuruluşunu yaptığı HYP'nin son genel başkanı Ragıp Önder'di. Parti yöneticileri seçimlerden kısa bir süre önce DSP ile ittifak görüşmeleri yaptı. HYP Genel Sekreteri Behzat Özel, Genel Başkan Yardımcısı Güngör Ersoy ve Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Özgen DSP'den milletvekili adaylığı için başvuru yaptı.
Bu kararın ardından HYP de seçime katılmama kararı verdi. Partiden yapılan yazılı açıklamada, partinin yetkili organları tarafından alınan kararın gerekçelerine yer verildi.
Açıklamada, "Mevcut siyasi partiler ve seçim yasalarında fırsat eşitliğinin ve seçim barajının kaldırılmaması sonucu temsilde adalet ilkesinin sağlanamayacağı, bu koşullarda yapılacak bir seçimde halk iradesinin sandığa tam olarak yansımayacağı, dolayısıyla milli iradenin seçim adaletine ve kamu vicdanına uygun olarak tecelli edemeyeceği, sonuçta adaletli seçim yasaları ile oluşacak bir yasama organının, ulusun layık olduğu güven ve mutluluk veren saydam devleti sunacağı umudu muhafaza edilemediği" şeklindeki gerekçelerle seçime katılmama kararı alındığı ifade edildi.
HYP'nin bu kararının ardından 12 Haziran'daki genel seçime katılacak parti sayısı 23'e düştü. HYP seçime katılsaydı oy pusulasında 14. sırada yer alacaktı.
Pusuladakı parti sayısı 20'nin altına düşebilir
Bu arada YSK oy pusulasındaki parti sayısını düşürecek bir karar daha aldı. İttifak yapacak partilerden ''çatı partinin'' ismi oy pusulasında yer alacak, ittifaka katılan diğer siyasi partiler ise oy pusulasından çıkarılacak.
Siyasi partilerin hangi partilerle ittifak yaptıklarını ve hangi partinin çatısı altında seçime gireceklerini milletvekili aday listelerinin kesinleştiği 28 Nisan Perşembe gününe kadar YSK'ya bildirmeleri gerekiyor. Bu bildirim yapıldıktan sonra çatı partisi hangisi ise sadece o parti oy pusulasına girecek.
Üç parti daha listeden çıkabilir
Kamuoyuna yansıyan son bilgilere göre Haydar Baş'ın genel başkanlığını yapan BTP, DP'nin çatısı altında seçime girecek. Genç Parti'nin de DP çatısı altında seçime gireceği konuşuluyor.
Abdüllatif Şener'in genel başkanlığını yaptığı Türkiye Partisi ise Saadet Partisi'nin çatısı altında girecek. Bu durumda üç partinin ismi de oy pusulasından çıkarıldığında seçime girecke parti sayısı 20'ye inmiş olacak.
|