Bulgaristan, Endonezya, Gürcistan, Bulgaristan ve Rusya olmak üzere beş ayrı ülkeden ve İzmir’den katılan halk oyunları ekipleriyle Yeniyol mevkiinden başlayıp Atapark’ta sona eren yürüyüş yapıldı. Atapark’ta sona eren yürüyüşün ardından çeşitli ülkelerden gelen halk oyunları ekiplerinin yaptığı gösterilere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Uluslar arası Giresun Aksu Festivali yarın saç ayaktan geçme, dere ile denizin birleştiği yerde denize 7 çift birtek taş atma ve Giresun Adası’nın etrafında kayıkla 3 tur atılma geleneklerinin sembolize edilmesiyle sona erecek.
AKSU FESTİVALİ'NİN GELENEKLERİ Halk arasında "Mayıs 7'si" olarak adlandırılan 4 bin yıllık bir geçmişe sahip Aksu Festivali yörede gerçekleştirilen festivaller arasında en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor. Festivalde, Giresun'un doğusunda bulunan Aksu Deresi'nin deniz ile birleştiği yerde toplanan hastalar, sıkıntılı olanlar, çocuğu olmayanlar, bir dilek tuttuktan sonra 7 çift, 1 tek taşı suya atarak bu dileklerinin gerçekleşmesini bekliyor. Aksu mahallinde yapılan tören 3 ana bölümden oluşuyor. Sacayaktan geçme geleneği olarak adlandırılan birinci bölüm, soyun sürdürülmesi kültürüne dayanıyor. Çocuğu olmayanlar dilekte bulunarak üç kez sacayaktan geçer. Üç kutsal sayılan bir rakamdır. Sacayak ise ana rahminin simgesidir.
Dere taşlama geleneği olarak tanımlanan ikinci bölümde; doğanın hayat bulduğu mevsim olan ilkbaharda, doğanın getirdiği yaşama zevkiyle insanlar da bütün kötülüklerden arınmak gereğini duyar. Aksu Deresi'nin denize döküldüğü yerde toplanan insanlar, "Derdim Belam Denize" diyerek 7 çift, 1 tek taş atar. Tek taş, dileğin yerini bulması için atılan sonuncu taştır. Adanın etrafında dolaşma geleneği de denilen üçüncü bölümde ise soyun sürdürülmesi inancıyla yapılan sacayaktan geçme geleneği Giresun Adası'nın etrafının dolaşılmasıyla tamamlanır. Ada turu Hamza Taşı'nın önünde başlar yine Hamza Taşı'nın önünde son bulur.
HABER/ FOTO / Ahmet BİLGE |