Giresun Özel Ada Hastanesi, tıp dilinde endovasküler cerrahi olarak tabir edilen damar içinden ameliyat yöntemi aort damarının ve diğer büyük atar damarlar içerisine açık ameliyat yapmadan, stend yerleştirmeyi başarıyla gerçekleştirdi.
Rahatsızlanarak Giresun Özel Ada Hastanesi’ne kaldırılan Şevki Kolukısa’nın yapılan muayenenin ardından normalde 2,5 santim olması gereken aort damarının 8 santim genişleyerek balon yaptığı tespit edildi. Hayati riski bulunan hastaya acil müdahale edilerek Giresun’da ilk kez endovasküler cerrahi yöntemi uygulandı. Cerrahi müdahaleden bir gün sonra ise hasta Şevket Kolukısa, yürüyerek kendi ihtiyaçlarını görebilecek hale geldi.
Açık ameliyatlarda hastanın yaklaşık 10 gün hastanede yoğun bakımda tutulurken, endovasküler cerrahi ile iki günde tedavi normal yaşamına dönebildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Kara bu yöntemin Giresun’da ilk defa gerçekleştirildiğini kaydetti.
AMELİYATSIZ STENT TAKILDI
Op. Dr. Kara; “Endovasküler cerrahi, diğer adı ile damar içinden ameliyat yöntemi aort damarının ve diğer büyük atar damarların çeşitli sorunlarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.Hastanemize karın ağrısı ile başvuran hastamızın ourt damarının balon yaparak genişlediğini tespit ettik.Bunun üzerine cerrahi müdahale yapmamız gerekti. Cerrahi müdahalede yer alan Dr. Vakkas Gümüş, Dr. Kemal Uzun ve Dr. Rıdvan Uçar ile birlikte hastamızın karın bölgesi açılmadan, karın içerisinde bulunan aort damar içerisine stend yerleştirdik.Şuan hastamız aradan henüz bir gün geçmesine rağmen normal servise alındı ve ayakta yürüyebiliyor.İkinci gününde ise taburcu olacaktır.”
“BU YÖNTEM RİSKİ AZALTIYOR”
Daha önce bu tür hastalara kalp riski bulunduğu durumlarda müdahale edilmediğini de belirten Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Kara; “Bu tür hastalıklar erkeklerde 65 yaş üstünde yüzde 5- ila 8 oranında görülür.Genellikle Hiper tansiyon, sigara kullanımı, kollestrol yüksekliği ve genetik geçişlerde görülür.Bu hastalığın görülmesi durumunda ise ileri yaşlarda, obezite, daha önce ameliyat geçirdiyse,kronik hastalık, kalp yetmezliği gibi durumlarda açık ameliyat yapılması riskliydi. Ancak endovasküler cerrahi yöntemiyle ise hastaya kısa sürede işlem yapılabilitor,Genel anesteziye bağlı riskler ortadan kalkıyor. Erken ayağa kalkıyor.Riskli durumlarda hasta tedavi edilebilirliği artıyor.”dedi.
İzinsiz kopyalanamaz, yayınlanamaz. |