Belediyeler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın Gazete Tarihi: 01/07/1993 tarih ve sayılı Otopark Yönetmeliğine göre 1994’ten beri vatandaştan “otopark harcı” diye milyarlarca lira topladı.Ancak ilçedeki otopark sorunu ne yazık ki çözülmedi.
Görele’de 7 yıl önce 3 bin 729 olan trafikteki araç sayısı 2013’te 6 bini buldu. Bu ayda yaklaşık 40 araç artışı anlamına geliyor. Hal böyle olunca ilçede zaten var olan otopark sıkıntısı kangrene dönüştü. Araçlar cadde ve sokaklara sığmaz oldu.
OTOPARK HARÇLARI
NEREYE GİDİYOR?
İmar mevzuatına göre yeni yapılan binaların altında otopark bulunması şart.Ancak belediyeler otopark için zorlamak yerine ,bina sahiplerinden daire başına yaklaşık 2 bin lira harç alıyor.
Zorunlu haller için getirilen bu kolaylık ,müteahhit-belediye iş birliği ile suiistimal ediliyor.
Belediyeler bu yolla milyarları kazanırken, cadde ve sokaklar üzerinden de parkomat yöntemiyle gelir sağlanıyor. Müteahhitler ise otopark yapması gereken yerleri daire yada dükkan haline getiriyor.
SUİSTİMALİN 1. PERDESİ
Müteahhitler inşaat izni alırken bina projesinde otoparka da yer veriyor.Yapı Denetim Şirketi, Proje Müellifi ve Şantiye Şefi doğrudan sorumlu olduğu için inşaat sürecinde bir değişiklik yapılamıyor.
Ancak inşaat tamamlanıp Yapı Kullanma İzin Belgesi alındıktan sonra yetkili kişilerin sorumlulukları ortadan kalkıyor. Suiistimal de işte o aşamada gerçekleştiriliyor.Otopark olarak ayrılan alanlar daire veya dükkana dönüştürülüyor.O aşamadan sonra bu kanunsuzluğa belediyenin müdahale edebilmesi için ya birilerinin ihbar etmesi veya sorumlu mühendisin bizzat tespit etmesi gerekiyor.Görele’de bu şekilde çok sayıda bina olduğu halde belediyenin müdahale ettiği bina sayısı merak ediliyor.
SUİSTİMALİN 2. PERDESİ
Bina otoparklarında hayli yaygın olan ikinci suiistimal şekli de otopark yönetmeliğinde özel durumlar için getirilen bir kolaylıktan faydalanılarak yapılıyor.
Otopark Yönetmeliği’nin 9. maddesinde otopark yapılması mümkün olmayan durumlarda belediye araç başına belirlenen rayiç bir bedel üzerinden harç ödenmesi halinde otopark zorunluluğunun ortadan kalkacağı belirtiliyor.
Belediyelerinde topladıkları bu paralarla halka ücretsiz otopark yapması gerekiyor. Ancak zorunlu haller için getirilen bu kolaylık müteahhit-belediye işbirliği ile suiistimal ediliyor.
Şöyle ki Belediyelerin 2013 yılı için belirlediği otopark harcı daire başına yaklaşık 2 bin lira civarında.Örneğin 10 dairelik bir apartman yapan müteahhit belediyeye 20 bin lira ödediği zaman bu harçtan kurtulmuş oluyor.Müteahhit 10 daire için en az 200 metrekare otopark ayırmak zorunda olduğu alana da fazladan 2 daire veya 4 dükkan daha yapıp kazancına kazanç katıyor.
OTOPARK HARÇLARI
NEREYE GİDİYOR?
Olanda cadde ve sokaklarımıza oluyor. Çünkü belediyenin de topladığı bu otopark harçlarıyla ücretsiz otopark yaptığı görülmediği gibi mevcut cadde ve sokakları da parkomata çevirerek daha da fazla gelir elde etme peşinde olduğu düşünülüyor. |