38. Uluslararası Giresun Aksu Festivali’nde halk arasında “Mayıs Yedisi” olarak adlandırılan ve 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğu ileri sürülen geleneğe göre dere ile denizin birleştiği yerde denize 7 çift, bir tek taş atılıp, 3 defa saç ayaktan geçilerek dilek tutuldu.
Giresun’da halk arasında kutlanan “Mayıs Yedisi”, Giresun Belediyesi tarafından 38’incisi düzenlenen Uluslararası Giresun Aksu Festivali ile eğlenceli bir hale getirildi. Sabah saatlerinden itibaren Aksu Deresi ile denizin birleştiği alana gelen vatandaşlar, her yıl olduğu gibi dere ile denizin birleştiği yere 7 çift, bir tek taş atıp, saç ayaktan geçerek dileklerde bulundu.
Giresun’da 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğu iddia edilen "Mayıs Yedisi” geleneğine göre, derenin deniz ile birleştiği yerde toplanan hastalar, sıkıntılı olanlar, çocuğu olmayanlar, bir dilek tuttuktan sonra 7 çift, 1 tek taşı suya atarak dileklerinin gerçekleşmesini bekliyor. Sacayaktan geçme geleneği olarak adlandırılan birinci bölüm, soyun sürdürülmesi kültürüne dayanıyor. Çocuğu olmayanlar dilekte bulunarak, üç kez sacayaktan geçer. Dere taşlama geleneği olarak tanımlanan ikinci bölümde; doğanın hayat bulduğu ilkbaharda doğanın getirdiği yaşama zevkiyle insanlar da bütün kötülüklerden arınma gereğini duyar. İnsanlar, "Derdim belam denize" diyerek 7 çift, 1 tek taşı denize atar. Tek taş, dileğin yerini bulması için atılan sonuncu taştır. Gelenek, Giresun Adası’nın etrafının dolaşılmasıyla tamamlanır. Ada turu Hamza Taşı’nın önünde başlar, yine Hamza Taşı’nın önünde son bulur.
|