Yakın zamana kadar üretimi yapılan ve yörede hemen hemen bütün evlerde kullanılan tamzara dokuması ürünler, kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. 2010 yılında Şebinkarahisar Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından projelendirilip DOKA'ya sunulan “İlmek İlmek Turizm” adlı proje kapsamında canlandırılan ve yöre kadınları tarafından talep gören kurslar sayesinde yeniden hayat bulmaya başladı.
Yörede sofrabezi, çarşaf, havlu, bürük, şilte, nevresim, köynek ve değişik şekillerde kullanılan tamzara dokumasının yeniden ticari boyuta getirilmesi için çalışma başlatıldığı belirtildi.
Şebinkarahisar Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç, hayata geçirilen çeşitli projelerin meyvelerini vermeye başladığını söyledi. Kaymakam Erdinç “İlçemizin en önemli değerlerinden birisi olan tamzara dokuması bir dönemler her evde üretilirken günümüzde çok az sayıda yapan kişi kalmıştı. Çeşitli projelerle yaşatılmaya çalışılan tamzara dokumasını daha bilinir ve ticari boyuta getirmek adına bir takım çalışmalar yaptık.Bu çalışmalar kapsamında önce bilinirliğini yaygınlaştırmak adına tamzara dokumasından yapılan kıyafetlerle ünlü mankenlerin katılımıyla defile düzenlendi. Defile sonrasında ise tekstil sektöründen oldukça fazla ilgi gösterildi. Gösterilen bu talep doğrultusunda şimdi ise endüstriye dönüştürmek adına çalışma başlattık. Özellikle yöredeki ev kadınlarımıza yönelik önemli bir istihdam ve ticari faaliyet olarak ilçemize kazanım sağlamış olacağız” dedi.
AHMET BİLGE
Tamzara dokuması kurs öğretmeni Nazire Kelemci ise "Tamzara, öncelerde çokça dokunan bir türdü. Eskiden Şebinkarahisar, Kelkit Vadisi'nin bütün bez ihtiyacını karşılayan bir yerdi. Zamanla unutulmaya yüz tuttu.Önce belediye sonra kaymakamlık tarafından yapılan proje kapsamında kursların hayata geçmeye başlamasından bu yana yaşatılmaya çalışılıyor. Tamzara dokumasından yazın serin kışın sıcak tutan kıyafet yapıldığı gibi sofrabezi,masa örtüsü,çarşaf,havlu gibi ürünlerde yapılmaktadır" diye konuştu.
|