ATSO Başkan Yardımcısı Güray Parlak, Büyükelçi Wılczek'e Antalya ekonomisi ve yatırım olanakları hakkında bilgi verdi. Türkiye ve Polonya arasında tarihten gelen çok güçlü bağlar olduğuna işaret eden Parlak, buna karşın iki ülke arasında dış ticaretin istenilen düzeyde olmadığını söyledi. Türkiye ile Romanya arasında 3 milyar dolar seviyesinde olan ticaret hacminin gelişmesi için karayolu taşımacılığı, oturum izni ve vize konularında kolaylık sağlanması gerektiğine değinen Parlak, “Antalya'dan Polonya'ya 4.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. İthalatımız ise 1 milyon 600 bin dolar seviyesinde. İhracatın yarısını yaş sebze ve meyve oluşturuyor. ATSO'ya Polonya sermayeli kayıtlı sadece 2 firma var. Turizme baktığımızda ise ilk 9 ayda kentimize gelen Polonyalı turist sayısı 210 bin civarında. ATSO olarak ilişkilerin gelişmesi için her desteği vermeye hazırız” dedi.
Antalya en çok tercih edilen destinasyon
Polonya Büyükelçisi Marcin B. Wilczek ise, Polonyalı turistler için Antalya'nın en çok tercih edilen destinasyonlardan biri olduğunu söyledi. Polonya'da geçtiğimiz yıl yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla yurt dışında ilk kez seçim sandıkları kurulduğunu hatırlatan Büyükelçi Wılczek, Türkiye'deki üç sandıktan birinin Antalya'da kurulduğunu ve en çok oyun da Antalya'da kullanıldığını bildirdi. Kendisinin Türkiye'deki 143'üncü Polonya Büyükelçisi olduğunu da anlatan Wılczek, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin 1400'lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu döneminde başladığına dikkat çekti. Polonya'dan her yıl 400 civarında öğrencinin Erasmus programı kapsamında Türkiye'deki üniversitelere geldiğini, 900 Türk öğrencinin de Polonya'daki üniversitelere gittiğini belirten Büyükelçi Wılczek, “Gelecek için sağlam bir altyapı kuruluyor” dedi.
Aralık ayında İstanbul'da Polonya - Türk İşadamları Forumu gerçekleştirilmesinin planlandığını da belirten Büyükelçi Wılczek, Antalyalı işadamlarını Polonya'ya davet etti. ATSO Başkan Yardımcısı Güray Parlak, Büyükelçi Wılczek'e ziyaretin anısına bir plaket verdi.
|