Sapan, aynı zamanda eksik gramajla ekmek satarak halkın cebinden haksız kazanç sağlayan kaçak tesislere karşı top yekün mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
Fırınların ruhsat ve kontrolünün tek merkezde olmaması nedeni ile kaçak işletmelerle gerektiği gibi mücadele edilemediğini belirten EKDAĞ Genel Müdürü Yıldıray Sapan, “Bundan dolayı sağlıksız şartlarda ekmek üretimi yapanların sayısı aylar içinde artıyor. Ne yazık ki Antalya’da kaç kaçak işletme olduğu da belli değil. Yakın geçmişte 40 civarında olan bu sayının 50’ye yükseldiği yolunda duyumlar alıyoruz” dedi.
Merdiven altı üretim yapan kaçak tesislerin temel tüketim maddesi ekmeği nasıl ürettiğinin bilinmediğine dikkat çeken Sapan şunları söyledi:
“Bunların hijyen şartlara uymadıkları ortada. Ayrıca sağlıklı ve kaliteli un ve diğer malzemeleri kullanmadıklarını tahmin etmek güç değil. Bunun üstüne ekmeğin gramajından çaldıkları da biliniyor. Kaçak tesislerin ürettiği ekmek her ne kadar katkı maddeleri ile şişkin görünse de 300 gram olması gereken standart ağırlığa ulaşmıyorlar. Gramajından 35 – 40 gram çalınan ekmekler piyasaya sürülüyor. Dolayısı ile bunların 5- 10 kuruş ucuza satılması ile gerçekte halk değil gramajından çalan kazanıyor. Ucuz ekmek aldığını sanan halk aldatılıyor.”
Antalya Büyükşehir Belediyesi EKDAĞ A.Ş bünyesindeki Halk Ekmek Fabrikası’nın vatandaşa, en sağlıklı koşullarda, kaliteli un ve malzemeden yüksek standartta ekmek temin ettiğini vurgulayan Yıldıray Sapan, “Halk Ekmek, 300 gram ekmeği 40 kuruşa satıyor. Dolayısı ile halkın sağlıklı ekmeğe, en ucuz şekilde ulaşmasını sağlıyor. Fakat gramajdan çalan kaçak fırınların giderek artması yüzünden Halk Ekmek istenen kapasitede çalışmakta zorluk çekiyor. Benzer şekilde kurallara uyan diğer özel fırınlarda aynı zorluğu yaşıyor. Halk sağlığını tehdit eden, haksız kazanç sağlayan kaçak fırınlara mutlaka dur denilmeli. Başta Tarım İl Müdürlüğü olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar etkili denetim yapmalı. Sert cezai önlemler uygulanmalı” diye konuştu. |