Sildirilecek dövme alanının güneş ışığı görmemesi gerektiğini belirten Uz. Dr. Çoban, "Günümüzde toplumsal kabul edilirliği yüksek olduğu için dövme yaptıranların sayısında belirgin artış olmuşsa da, bazen figürden sıkılma veya dövmenin istenilen şekilde olmaması ya da değişik sosyal etkenler nedeniyle dövmeyi sildirme isteğinde bulunuluyor." dedi. Lazerle dövme silme tedavisinin yapılabileceği en uygun zaman diliminin havanın kapalı olduğu sonbahar ve kış ayları olduğunu bildiren Uz. Dr. Çoban, "Dövme alanının tedavi sırasında güneşten uzak tutulması önerilir. Güneşten ya da solaryumdan bronzlaşmış ciltte renk açılıncaya kadar tedavinin ertelenmesi daha uygundur. Dövme silme için kullanılan lazer ışını, derinin epidermis tabakasını geçerek, dermis ve derialtı dokudaki dövme rengini veren bileşikler tarafından emilir ve bu maddelerin parçalanıp bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılması sağlanır. Dövmenin rengi koyu ise daha kolay silinebilirken, açık renklerde silinmesi daha da zorlaşır" diye konuştu.
Dövmeyi yok etmek için uygulanan 3 yöntem
Uz. Dr. Lütfiye Çoban, dövmeyi yok etmek için 3 farklı yöntem kullanıldığını ifade ederek, "Dövmenin cerrahi olarak çıkarılması, küçük dövmelerde tercih edilebilecek bir yöntemdir. Fiziksel veya kimyasal yollarla derinin üst tabakasının tahrip edilmesi pek tercih edilmeyen bir yöntemdir. Üçüncüsü ise lazer uygulamalarıdır" dedi.
Mavi-siyah, kısmen de kırmızı renkli, tek renkli, 1 yıl veya daha eski ve amatör dövmelerin lazerle silme işleminden daha çok fayda gördüğünü kaydeden Uz.Dr.Çoban, şunları söyledi: "Profesyonel dövmeler, boyanın daha derine verilmiş olma olasılığı nedeniyle, farklı renkler içermesi ve silinmeyi güçleştiren boya bileşenleri içermesi nedeniyle daha dirençlidir ve daha çok sayıda uygulama yapmayı gerektirebilir. Sarı ve yeşil renkli dövmeler de lazere daha dirençli renklerdir. Lazer uygulaması 4-8 haftalarla tekrarlanır. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın sonuçta dövmenin çıkarılması yapılması kadar zorlu bir süreçtir. Bu nedenle dövme ya da kalıcı makyaj yaptırırken bazı noktalara dikkat etmek uygun olacaktır. Hepatit, HIV ve diğer enfeksiyonların bulaşma olasılığına karşı, kullanılan malzemelerin steril olduğundan emin olmadığınız yerlerde dövme yaptırmayın. İleriki tarihlerde sildirmeyi isteyebileceğinizi düşünerek küçük figürleri ve uygulama alanı olarak da kapalı bölgeleri tercih edebilirsiniz".
|