Ankara’da Japonya Büyükelçiliğinde yapılan imza töreni ile Giresun Belediyesi Gezici Sağlık Merkezi Projesi resmiyet kazandı.
Ankara’da gerçekleşen İmza Töreni'ne Japonya Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Japonya Büyükelçiliği Ekonomi Bölümü Müsteşarı Shinji Hirai, Ekonomi Bölümü ikinci Sekreteri Mitsunori Watanabe ve Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı danışmanı Aytül Çelikkaleli katılırken, Giresun Belediyesi adına ise Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun Belediyesi Proje Ofisi Koordinatörü Hakan Adanır ile Giresun Belediyesi Proje Ofisinden Proje Uzmanı ve Gezici Sağlık Merkezi Projesi Koordinatörü Berk Kırlangıç katıldı.
Burada bir konuşma yapan Japonya Büyükelçisi Kiyoshi Araki; "Bugün yerel projelere hibe programı kapsamında Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz 23. Proje olan “Giresun Belediyesi Gezici Sağlık Aracı yapımı” projesinin hibe kontratını imzalayacağımızdan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Sayın Giresun Belediye Başkanı başta olmak üzere bugün proje kontratının imzası için bugün buraya kadar zahmet eden ve projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese saygılarımı sunuyorum. Yerel projelere hibe programı yerel düzeyde faaliyet gösteren birçok kurumla işbirliği yaparak kırsal bölgelerdeki ihtiyaçların, yardımsever duygularla ve ivedilikle karşılanması amacıyla kurulmuştur. Program kapsamında Türkiye’de 2000 yılından beri 20 proje hayata geçirilmiş ve toplam 1,400,000 Dolar tutarında proje desteği verilmiştir. Bu çalışmada, Japonya Devleti bölgenin gelişiminin ötesinde, çok temel bir unsur olan sağlık konusunu dikkate alarak, Giresun’un özellikle dış kesimlerinde yaşayan halka yönelik, tıbbi donanımın entegre edildiği bir gezici sağlık aracıyla, birçok yerde düzenli sağlık taramalarının yapılması ve hastalıkların önlenmesi için rehberlik edilmesini içeren planda mutabakata varmıştır." dedi.
Türkiye'nin, komşuları ve Euro bölgesindeki krizlere rağmen, genç ve yetenekli insan kaynağı şansına sahip, enerji dolu, gelecekte de istikrarlı büyümesi öngörülen ender ülkelerden biri olduğunu da dile getiren Araki, "Diğer taraftan ise, ülke içinde ekonomik gelişimin hızlı olduğu şehirler ile kırsal bölgeler arasında büyük fark olması sorunu gittikçe ciddi boyutlara ulaşıyor. Giresun Belediyesi bu durumun bölgenin önemli bir sorunu olduğunu erken fark ederek projelendirmiş ve böylece halka gözle görülür, somut bir çözüm yolu göstermiştir. Yapılan bu çalışmayla, bölge halkına temel sağlık hizmeti sunmanın yanı sıra Sağlık Bakanlığı İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ile de işbirliği yaparak bölgede sağlık alanındaki tıbbi bakım sisteminin iyileştirilmesi için çaba gösterilmiştir. Giresun Türkiye’nin Kuzeyinde, Karadeniz kıyısında sakin, zengin bitki örtüsüne sahip bir şehir olmasının yanı sıra kirazın memleketi olarak da anılır ve kirazın uzun yıllar önce Japonya’ya Giresun’dan gittiği bilinir.
Bu münasebetle, “Japonya’nın kiraz şehri” olan Sagae ile kardeş şehir olmuş, bu kardeşlik her iki şehirde de değişimi artırmıştır. Japonya ile böylesine derin bağı olan Giresun’un bu proje ile birlikte, Japonya ile olan dostluk ilişkisinin daha da derinleşmesini gönülden diliyor ve Sayın Giresun Belediye Başkanına bölgelerine olan derin sevgileri ve toplumsal dayanışma bilinçlerinden dolayı saygılarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Araki'den sonra bir konuşma yapan Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise; bu hibe projesi vesilesiyle Japon ve Türk toplumları arasında var olan dayanışma ve kardeşlik bağlarının daha da güçleneceğini vurgulayarak , “Bugün güzel bir işbirliğinin başlangıcı için burada bulunmaktan Giresun Belediye Başkanı olarak kıvanç duyuyorum. Kentimiz ile Japonya arasındaki dostluk ve kardeşlik bağları her zaman üst seviyede olmuştur, 1988 yılında Sagae kenti ile imzaladığımız Kardeş Şehir anlaşması da bunun bir göstergesidir. Bugün gerçekleştireceğimiz imza töreni ile bu kardeşlik daha da pekişecektir." dedi.
Karadeniz bölgesinin coğrafi özellikleri sebebiyle şehirdeki nüfusun dağınık olarak yerleştiğini ve bu durumun fiziki zorluklar nedeniyle ulaşım alanında bazı problemleri beraberinde getirdiğini de ifade eden aksu, "Bu problemleri aşmak amacıyla bir proje geliştirip fon aradığımız dönemde Japonya Büyükelçiliğinin hibe programı ile karşılaştık. Başvuru süreci sonrası devam eden uzun ve titiz çalışmalar sonucu “Giresun Belediyesi Gezici Sağlık Merkezi” Projemiz hayat buldu. Projemiz ile birlikte tam donanımlı gezici sağlık merkezine dönüştürülecek aracımız kentimizin mahallelerinde rutin sağlık taramaları yaparak halkımızın hizmetinde olacaktır." şeklinde konuştu.
Aksu sözlerini şöyle sürdürdü; "Projemizin hayata geçmesinde sağladığı hibe desteği ile büyük pay sahibi olan Japonya Büyükelçiliğine, Japonya Resmi Kalkınma Yardımı (Japan ODA)’ya ve Yerel Projelere Hibe Programı(GGP)’ye teşekkür eder, projemizin Giresun’da yapılacak olan açılışında siz dostlarımızı da aramızda görmekten büyük onur duyacağımızı belirtmek isterim.”
Hibe sözleşmesinin imzalanmasının ardından Başkan Kerim Aksu Japonya Büyükelçisi Kiyoshi Araki’ye Fındık Başımızın Tacı heykeli ile Fındık ürünlerinden oluşan bir paket hediye etti.
İmza töreninde ayrıca Giresun Belediyesi Proje Ofisi tarafından hazırlanıp Japonya Büyükelçiliği Yerel Projelere Hibe Programı (GGP)’ye başvurusu yapılan ve ön eleme aşamasında 350 proje içerisinde ilk 11 proje arasına kalma başarısı gösteren "Giresun Belediyesi Gezici Sağlık Merkezi Yapımı Projesi" son değerlendirme aşamasını da başarıyla geçen 3 projeden biri olarak Hibe desteği almaya hak kazandığı bildirildi.
|