Giresun Turizmi’ne yönelik yapılan projeler kapsamında ‘’Botanik Ada Projesi Eylem Planı’’ Vali Hasan Karahan başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı.
Toplantıda Giresun Adası’nın turizme kazandırılması ve sürdürülebilir bir destinasyon haline getirilmesine yönelik olarak adanın doğal, kültürel ,mitolojik ve fiziksel özellikleri ve bu özelliklerden yararlanılarak yapılabilecekler görüşüldü.
Giresun’un 4 bin yıldan daha eski bir şehir olduğunu ve birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Vali Karahan, bu değerlerin gün yüzüne çıkmasının bir hayli önem taşıdığını söyledi. Turizm ve adayla ilgili olarak 1 Hazirandan itibaren tekne turlarının başlayacağını kaydeden Vali Karahan, Giresun Kalesi ziyaretlerinde trafik akışının çözüme kavuşturulacağını söyledi. Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği ve İŞKUR tarafından kıyı şeridi kapsamında plajlarda temizlik çalışmalarının başlayarak bu alanların çöp sorunlarının halledileceğini belirten Vali Karahan, yaz boyunca 20 kişilik ekiple yaylalarda da temizlik çalışmalarının devam edeceğini, bu sayede yaşanılabilir plajlar ve yaylaların Giresun ili bünyesinde var olacağını kaydetti.
Toplantıda Ada’nın turizme kazandırması hedefiyle başlatılan proje kapsamında Giresun Adası’na bu yıl için teknelerle 20 binin üzeri turistin gidebilmesi için bağlantıların gerçekleştirildiği bilgisi verildi.
Projeyle, Ada’ya iskele yapılarak Ada’da hizmet verecek hizmet mekanlarının turizme yönelik oluşturulacak. Ada’ya gelecek turistlere yönelik olarak ’Zamana Yolculuk’ destinasyonları düzenlenecek ve Ada’da turizm aktivitelerinin gerçekleşmesine yönelik Üçkayalar Balıkçı Barınağı’nın yeniden revize edilip hareket iskelesi haline getirilecek. Ayrıca, balıkçı barınağının doğusunda kalan büyük dolgu alanın turizm ve kent yaşamı için yeniden düzenlenecek.
Projeye göre, çevresel düzenlemelerin yanı sıra Zamana Yolculuk Projesi kapsamında Ada ile ilgili Herkül’ün Altın Post Efsanesi,Hz. Yusuf Heykeli, Kralın kızı ile Çoban Aşkı, ve Amazon Efsanelerinin Giresun Adası’na gelen gezginlere seyirci değil aktif bir katılımcı olarak sunulacak. Kuş ve bitki envanterinin güncellenerek, ekolojik değerlerin korunması adına yapılacak çalışmayla, Giresun Adası’nın mevcut kuş popülasyonunun turizmle değer kazandırması bekleniyor.
DOKAP’tan proje için 6 milyon 500 bin TL ödeneğin hazır olduğu, 3 yıl içinde toplam 17 milyon 500 bin TL’lik bütçenin projeye aktarılacağını bilgisi verildi.
DOKA tarafından ise Botanik Ada Projesi’nin fizibilitesinin hazırlandığını, Giresun genel turizm destinasyonlarıyla ilgili fizibilitenin hazırlanmasının da planlandığı belirtildi.
Toplantıya Vali Karahan’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Cahit Karatepe, İl Özel İdare Genel Sekreteri Hüseyin Taşkın, Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Külekçi, Çevre Şehircilik İl Müdürü Cengiz Varol, DOKAP Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Bilgin, DOKA İl koordinatörü Murat Aladağ, GİRTAB (Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği) Müdürü Tamer Uzuner, Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Adanır, Projenin mimari Şükrü Henden katıldı.
|