Televizyon tamirciliği mesleğinin gelişen teknolojiye yenik düştüğünü belirten İsmail Duran, fiyatlarının ucuz olması nedeniyle arızalanan televizyonların çöpe atılıp yerine yenilerinin alındığını söyledi.
Ailede üçüncü kuşak tamirci olduğunu de belirten Duran; “Dedem çilingirdi, babam iyi bir mekanik ustasıydı bende elektronik ustası olarak üçüncü kuşak tamirciyim. Bir zamanların gözde mesleği şimdi yok olmak üzere. Bunun nedeni ise 20-25 sene önce bir televizyon alabilmek için bir kişi en az üç aylık maaşını vermek zorunda kalırdı. Fakat alınan paraya değerdi. Şimdi tamir parasına bir televizyon alıyorsun. Bozulanlar çöpe atılıyor, yenisi alınıyor. Artık sistem kullan,bozuldu,at şeklinde işliyor. Artık vatandaş televizyonlarını tamire getirmeyip çöpe atmayı tercih ediyor. Ayrıca yeni çıkan televizyonlar hem ucuz hem de hafif. Böyle olunca vatandaşlar da bu televizyonları tercih ediyorlar. 2-3 yıllık garantili olduğu için arıza verdiğinde vatandaşlar servise gönderiyor. Bu nedenle artık tamirciye bile uğrayan yok. Kısacası 21. Yüzyıl teknolojisi birçok mesleği bitirdiği gibi bizi de zora soktu. LCD'ler çıktı tamircilik bitti" ifadelerini kullandı.
"ÇİNLİLER ELEKTRONİK DÜNYASINI BİTİRDİ"
Televizyon tamirciliğine darbe vuran unsurlar arasında özellikle ucuz Çin mallarının bulunduğunu da öne süren Duran "İşlerimiz bitme noktasına geldi. Çinliler elektronik dünyasını bitirdi. Bu gidişte dükkanlarımızı kapatacağız. Birçok arkadaşımız dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Artık sadece televizyon tamirciliğiyle karın doymuyor. " dedi.
|