Giresun’da ‘ev işçiliğinde’ çalışan kadınların çalışma koşulları ve sağlık güvencelerinin araştırılması için hazırlanan ’Modern köleliğe son’ projesi açılış toplantısı yapıldı.
Projenin yasal temsilcisi Hayat Boyu Eğitim ve Kişisel Gelişim Derneği (HEGEM) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rahman Çakır, sosyoekonomik kalkınma içinde kadının katkısının güçlendirilmesi amacıyla projeyi hazırladıklarını belirterek, “Giresun’da ev hizmetlerinde çalışan kadınlara yönelik kayıtlı çalışmalarını teşvik edici, çalışma koşullarını iyileştirici, sosyal güvence haklarından faydalanmalarını kolaylaştırıcı faaliyetler yapılması. Proje ekibi ve paydaş grupların temsilcilerinden oluşan ‘katılımcı belirleme komisyonu’ kurulacaktır. Gerçekleştirilen görünürlük çalışmaları ile potansiyel hedef grupların projeden haberdar olmaları sağlanacaktır. Bu işlem için komisyon tarafından bir başvuru formu hazırlanarak tüm başvuru merkezlerine bırakılacaktır. Başvuru alım süresi tamamlandıktan sonra, komisyon proje ofisinde mülakat yapacaktır. Son olarak, komisyon üyeleri proje ofisinde bir araya gelerek başvuru formu ve mülakat değerlendirme formunu esas almak kaydıyla son değerlendirme işlemini gerçekleştirecek ve katılımcıları belirleyecektir” dedi.
“Giresun il merkezinde kayıt dışı ev işçiliği gerçekleştiren kadınlar ve işverenler üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilecektir” diyen Çakır, “Anket sonuçları, kayıt dışı insan gücünün özellikleri ve kayıt dışılığın nedenleri üzerinde analizler yapılmasında ve rapor hazırlanmasında kullanılacaktır. Giresun’da en az 500 kadın üzerinde gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında yapılan anket araştırmaları sonunda elde edilen veriler başvuru sahibi tarafından kitapçık haline getirilerek ilgili ve yetkili kurumlarla paylaşılacaktır. Projede, kadınlara yönelik Girişimcilik ve Kişisel Gelişim Eğitimleri olmak üzere iki başlık altında toplanacaktır” ifadelerini kullandı.
|