Türkiye’de 45 bin 538 hektar ile en fazla 2B alanına sahip olan Antalya’da yaklaşık 200 milyon Lira değerinde binlerce dönüm alan, üzerinde hiçbir çalışma olmadığı halde usulsüz şekilde çok sayıda kişi üzerine kaydedildiği iddia ediliyor.
2009 Ocak ayında 2B arazileri üzerindeki hak sahiplerinin tespit edilmesi ile ilgili çıkarılan yasa kapsamında Antalya’nın Kepez ilçesinde binlerce dönüm alan üzerinde zilliyetlik söz konusu olmadığı halde onlarca kişi üzerine yazıldı. Antalya’nın Çankayası olarak anılan bölgede yaklaşık 200 milyon Lira değerindeki 2000 dönüm makilik ve taşlık alan Hazine adına tescil edilmesi gerekirken şahıslara kaydedildi. 26 Temmuz ile 26 Ağustos arasındaki askı süresinin ardından listeler kaldırıldı.
Hazine adına dilekçe verildi
Antalya Defterdarı Hidayet Mat, konu ile ilgili şikâyetlerin kendilerine ulaştığını söyledi. Kadastro çalışmalarının Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü’nce yürütüldüğünü ifade eden Hidayet Mat, Kepez ile birlikte diğer bölgelerden de benzer şikayetleri değerlendirdiklerini konu ile ilgili resmi başvuru yaptıklarını belirtti. Hidayet Mat, “Bu bölgelerin kimler üzerine nasıl kaydedildiğini araştırmadık, şikâyetlerin ardından çalışmaları yapan birime dilekçe ile başvuruda bulunduk, sonucu bekliyoruz” dedi.
İtirazlar mahkemeye yapılıyor
Kadastro çalışmalarının tamamlandığı bölgelerdeki listelerin askıya çıkartıldığını, itirazların ise Kadastro Mahkemeleri’ne yapıldığını belirten Antalya Kadastro Müdürü Hayrettin Küçükateş, itirazlarla ilgili bilgilerinin olmadığını söyledi. Ölçüm yapıldığı zamanlarda herhangi bir itirazın gelmediğini de söyleyen Hayrettin Ateş, “Nereden bahsedildiğini tam olarak bilmiyorum, ancak itiraz mercii biz olmadığımız için sonuçlarını bilmiyoruz. Bölgelerin durumu mahkemenin vereceği karara göre netleşecek” dedi.
Görevliler suç işlemiş
Mahalle ve köylerde oluşturulan bilirkişi heyetleri ve görevli kişiler tarafından yapılan tespitin ardından zilliyetlik verildiğini belirten hukukçular, Kepez’deki kayıtları yapanların suç işlediklerini öne sürdüler. Makilik ve taşlık alanların hazine üzerine kayıt edilmesi gerektiğini belirten hukukçular, “Bilirkişi heyeti ve diğer görevliler, devletin arazilerini birilerine peşkeş çekmişler. Yanlıştan dönülerek bu alanların hazine üzerine geçirilmesi, ayrıca suç işleyenler hakkında yasal işlem başlatılması gerekir” diye görüş bildirdiler.
Muhtar bölgeyi tanımıyor
Çankaya Mahalle Muhtarı Süleyman Doğru, iki dönemdir muhtarlık yaptığını belirterek, “Kadastro çalışmaları sırasında bilirkişi oldum. Mahallede söz sahibi birkaç aile fertleri geldi. ‘Burası eskiden bizimdi. Ağaçlarımız vardı yandı’ dediler. Resmi görevlilerle birlikte art niyet taşımadan kayıtları yaptık. Askı süresinde itirazlar geldi. Konu mahkemeye intikal etti. Önümüzdeki günlerde bölgede keşif yapılacak” dedi.
Antalya'nın geleceği bu bölgede
Denize uzaklığı yaklaşık 5 kilometre olmasına rağmen yüksekliği sayesinde deniz manzarasına hakim olan bölgenin geleceğinin parlak olduğunu ifade eden emlakçiler, “Bu bölge sürekli gelişiyor. Önümüzdeki yıllarda en gözde yerler buralar olacak. Tapu kayıtları tamamlandıktan sonra bölgede bir dönüm arsanın fiyatı 100 bin Lira’nın üzerinde olacaktır. Kepez’e yatırım yapan kaybetmez” şeklinde konuştular.
Türkiye'de ne kadar 2B var
Türkiye genelinde 474 bin hektar 2B alan bulunuyor. En büyük 2B alanı ise 45 bin 538 hektar ile Antalya’da yer alıyor. Ankara’da 31 bin 706, İstanbul’da ise 18 bin 233 hektar alan 2B kapsamında.
2B nasıl tanımlanıyor
2B, ''31 Aralık 1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerden tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanlarının Hazine adına orman dışına çıkarılması uygulaması'' olarak tanımlanıyor.
|