Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op.Dr. Nihat Aydın, varisin kadınlarda daha çok görüldüğünü bildirdi. Varisin, yüksek oranda genetik nedenlerle yüzeysel toplardamar duvarında olan zayıflık ve kanda toplardamarları genişleten hormonların etkisiyle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu anlatan Op.Dr. Nihat Aydın, şöyle konuştu: "Progesteron denilen hormon bunlardan biridir ve kadınlarda yüksek seviyede bulunur. Oluşmasına yardımcı olan diğer nedenler de hamilelik, obezite, hormon tedavisi ve ayakta uzun süre durmayı gerektiren mesleklerde çalışmak gibi etkenlerdir. Kadınlarda bu risk faktörleri daha sıklıkla bulunduğu için varis hastalığı kadınlarda bir miktar daha fazla görülür."
Önemli olan problemin kaynağını kurutmak
Hasta olan sadece varis kapaklarında birisi ise, bu kapak üzerine doğrudan yapılan girişimle kapağa doğrudan müdahale edilebildiğini ifade eden Op.Dr. Nihat Aydın, "Varis ameliyatında kasıktan ve ayak bileği veya diz hizasından ilerletilen bir tel ile damar çekilerek çıkarılır. Bu yöntem genel ya da spinal anestezi (belden bir iğne) ile gerçekleştirilir. Beraberinde varislerde çıkarılır. İşlem yaklaşık bir 30-60 dk sürer ve bacak elastik sargılarla sarılır" dedi. Hastaların işlem sonrası birkaç ay varis çorabı giymeleri gerektiğini anlatan Op.Dr. Aydın, şunları söyledi: "Varis hastalığında önemli olan problemin kaynağını kurutmaktır. Varis tedavisinde kalın varislerden tedaviye başlayarak incelere doğru gitmek, üst varislerden altlara doğru devam etmek ve daima ilk tedavi edilenlerin iyice kurutulduğuna emin olmak gerekir. Sadece görünen varislerin tedavi edilmesinden ise kaçınılması gereken bir hatadır. Tedaviler genellikle kesin bir çözümdür ancak nadiren tekrarlayabilir. Genel anlamda yeni varisler oluşabileceği için düzenli aralıklarla hekim kontrolünde kalınması tavsiye edilir."
Riskler
Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op.Dr. Nihat Aydın, varisten korunmak için risk faktörlerinin azaltılması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "İş yerinde oturur durumda çalışma, iş yerinde çok fazla ayakta veya hareketsiz kalmak, spor yapmamak, evle iş arasında araç kullanmak, yürümekten kaçınmak, asansör kullanmak, çok seyahat etmek, sigara kullanmak, aşırı alkol kullanmak, sürekli kullandığınız ilaçların damarlara etkisini bilmemek, karaciğer hastalığı, aşırı sıcaklara maruz kalmak (sıcak banyo, aşırı güneşlenme, kum banyosu, sıcak çamur banyosu, anne, baba, yakın akrabalarda varis olması, gebelik ve aşırı kilo almak bu risklerden bazıları. Fazla kilolar bacakların yükünü artırarak varis oluşumunu kolaylaştırır. Dar pantolonlar kan dolaşımını zorlaştırarak varislere neden olabilir.Kronik kabızlık da ıkınma sürecince toplardamarlar içi basıncını artırarak varise neden olabilir." |