Çevre ve Orman Bakanlığı'nın gürültü kirliliği çerçevesinde Antalya'da bir çok yeri 'çok hassas bölge' ilan etmesi eğlence severleri ve mekan sahiplerini düşündürmeye başladı. Bu bölgelerde açık havada müzik yayını tamamen yasaklanırken, kapalı olan yerlerde ise müziğin saat 00.00'a kadar belli bir desibelde sürdürülmesi kararı alındı.
Denetim uyarıları başladı
Antalya'nın en önemli açık mekan eğlence merkezlerinden Konyaltı Beach ve Lara Beach'te de ses denetim uyarılarına başlandı. Konyaaltı Beach Park'ta işletme sahibi Şafak Doğan Adıgüzel, bir turizm şehrinde böyle bir uygulamanın yapılmasını doğru bulmadığını söyledi. Müşteri potansiyelinin turistlerden oluştuğuna dikkati çeken Adıgüzel, "Turistler müziğe ve eğlenceye geliyor. Gece insanlar yüksek müzik eşliğinde eğlenmeyi sever. Şu anda sesin kısılması gibi bir sıkıntımız var. Müzik sesinin 7 desibelden yüksek olması yasaklandı. Uygulama tam olarak yürürlüğe girdiği zaman bu, işletmenin ayakta durması zor" diye konuştu.
Müzik olmazsa işletmeler batar Müzik sesinin kısılmasının ardından müşterilerle sıkıntı yaşadıklarını anlatan Adıgüzel, "Eğlenmeye gelen müşteri neden ses kısılıyor diye bize tepki gösteriyor. Birileri geliyor, yazı veriyor. 00.00'dan sonra yüksek ses olmayacak diyorlar. Bu yasağın biraz esnekleşmesi gerekiyor. Ön tarafımız deniz, arka tarafımız orman, etrafta yerleşim yeri yok. Böyle bir alanda sesin ne kadar yayılacak, nereyi rahatsız edeceğini bilmiyorum. Burası bir eğlence mekanı uygulamayı çok saçma buluyorum. O zaman bütün turizm yerlerini kapatsınlar. Burada gece gündüz müziğin açık olması gerekiyor. Müzik olmadığı zaman bu işletmeler batar. Antalya'ya bu şekilde bir kısıtlama getirilemez. Bir çiftin karşılık konuşmasının ses tonu bile 7 desibeli buluyor. O zaman biz birbirimize şarkı söyleyerek mi uyakta duracağız?" dedi.
"İşimiz gece başlıyor" Bir diğer işletmeci Emre Coşkun ise sık sık ses denetiminin yapıldığını belirterek, "Gece 00.00'dan sonra sesi 7 desibele kadar düşüreceksiniz diyorlar. Bizim işimiz zaten gece başlıyor. Bu sesi o saatten sonra düşürmeye başladığımız zaman müşteri düşüşü başlıyor. Yüksek kira bedelimiz var. Müşteri de düşük sesle burada kalmıyor. Havalar sıcak olduğu için kapalı mekanı da kullanamıyoruz. Müşteriler sesin neden kısıldığını soruyor. Bizde uygulama gereği diyoruz. Onlarda mekandan çıkıp gidiyorlar" diye konuştu.
"Eğlenmek için müzik sesi yüksek olmalı" Antalya'ya Ukrayna'dan tatile gelen Ayhan Tibet ise uygulamanın yurt dışında da olmasına rağmen fazla uygulanabilirliğinin olmadığını söyledi. Tibet, "Turistler yüksek sesi daha eğlenceli buluyor. Ben eğlenmek istiyorum ve benim için ses önemli. Akşam eğlenmek istesem açıkçası bu sesle buraya gelmem. Bu sesle burada eğlenmenin manası yok. Evde radyoyu açar, radyo dinlerim" dedi. Rus turist Mana Mitroshchenko da bu tür eğlence merkezlerinde müzik sesinin yüksek olması gerektiğini vurgulayarak, "Biz, Moskova'da diskolara yüksek ses olduğu için gidiyoruz. Burada eğlence mekanı olduğu için sesin yüksek olması gerekiyor" şeklinde konuştu.
"Turisti eğlendirmek suç mu?" Antalya'nın bir diğer önemli plaj ve eğlence merkezlerinden Lara Beach'te bir işletme sahibi Hasan Topal ise bir hafta önce yetkililerin gelerek, gece saat 24.00'ten sonra müziğin kesileceğini söylediklerini hatırlattı. Kendilerine en yakın yerleşim alanının 3 kilometre mesafede olduğunu kaydeden Topal, "Şimdi bizim müziğimiz kimleri rahatsız ediyor? Burada turistleri eğlendirmek suç mu? Yani bunu turiste anlatamıyoruz. Diyoruz ki insanlar rahatsız oluyor. Buraya yakın binada yok, yetkililerin bunu düşünmesi lazım. Şuanda sezonun başındayız, böyle bir uygulama beni ve benim gibi işletmecileri zor duruma sokuyor" dedi. Bir diğer işletmesi Ümit Topaloğlu da, "Müziği kapatırız ama bunu nasıl anlatacaksınız. Merak ediyorum. Düşünmek lazım. Düşünmeden bir şeyler yapmamaları lazım sıkıntılar zaten diz boyu. Sıkıntıya sıkıntı ekleniyor başka bir şey olmadı. Bunu bir şekilde Türklere anlatırsınız ama turiste nasıl anlatacaksınız. Bu turiste buraya bir daha gelme der gibi bir şey" ifadelerine yer verdi.
"Antalya'ya gelen eğlenmek için geliyor" Antalya'da tatilde bulunan Sibel Şarbalta ise uygulamanın çok üzücü olduğunu değinerek, "Müziksiz bir eğlence düşünemiyorum. Müziksiz eğlence olsa ben evimde de eğlenebilirim" şeklinde konuştu. Merve Özmen ise "Yerinde olmayan bir uygulama. Antalya'ya gelen insanlar eğlenmek için geliyor. Çalışan insanlarda aynı şekilde gece 23.00'ten sonra eğlenmeye çıkıyorlar. Müzik kesilirse Antalya'nın bir anlamı kalmaz" dedi. Cenk Kara da, gece yarısından sonra müziğin yasaklanmasının iyi bir karar olmadığını kaydederek,"O zaman elimize bir içki alıp açık denizlerde eğlenelim" diye konuştu. Antalya Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Antalya'da eğlence yerlerinden kaynaklanan çevresel gürültüyü kontrol altına almak amacıyla 'Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi(ÇGDY) Yönetmeliği' kapsamında 31.05.2011 tarihinde Mahalli Çevre Kurulu toplandığı bildirildi. Toplantı neticesinde yönetmelikte şu ifadeler yer aldı: "Yönetmelikte 'çok hassas kullanım alanı' olarak tanımlanan yerlerdeki mevcut açık ve yarı açık eğlence yerlerinin 31.12.2011 tarihine kadar kapalı hale getirilmesine ve yönetmeliğin madde 24(d) bendinde,' Hassas kullanımların bulunduğu alanlae'fc başlıyor. Yüksek kira bedelimiz var. Müşterirda faaliyet gösteren açık ve yarı açık eğlence yerlerinde 24:00-07:00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapılması yasaktır.' Hükmüne titizlikle uyulmasının sağlanmasına karar verilmiştir. Mahalli Çevre Kurulu Kararları(MÇK) doğrultusunda, ilimizde çevresel gürültü denetimleri akşam ve gece saatlerinde çok yoğun şekilde devam etmekte ve hassas kullanımların bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren açık- yarı açık eğlence yerlerinde gece 00.00'dan sonra müzik yayını durdurma kararı uygulanmaktadır. Kemer, Side, Manavgat, Ilıca, Göynük ve Alanya ilçelerinde de Çevre Kanunu Kapsamında ÇGDY Yönetmeliği ile getirilen sınırlamalar ve yasaklamalara uyulup uyulmadığının denetimi konusunda yetki devri yapılmış olduğundan, bu ilçelerimizde de özellikle eğlence yerlerinden kaynaklanan çevresel gürültünün kontrolü çalışmaları yoğun olarak devam etmektedir". |