TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü gereğince Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.
Selahattin KARAAHMETOĞLU
Giresun Milletvekili
Yaklaşık dört milyar dolar kaynak aktarılarak hayata geçen, karadeniz insanına büyük bir ödül gibi sunulan Karadeniz Sahil Yolu her yıl şehirlerimizin coğrafi güzelliğinin bir göstergesi olan yağmuru bir felaket olarak yaşatmaya devam etmektedir. Yol yapım aşamasında meslek odaları ve konunun uzmanı kişilerin uyarılarını dikkate almayan iktidar kabahati defalarca tabiatta arama yolunu seçmiştir. Yetkililer taşkın ve erozyon önleyici tedbirleri almakta yetersiz kalmakla birlikte, yurttaşlarımıza bu kadar şiddetli yağmur yağdığı müddetçe felaketin kaçınılmaz olduğunu da itiraf etmekte sakınca görmemektedir.
1. Doğu Karadeniz kentlerinin başka bir bölgeye taşınması ihtimali olmadığına göre her şiddetli yağmurdan sonra yaşanacak felaketler için ne gibi bir tedbir düşünüyorsunuz? Yolun set etkisini azaltacak tedbirler ve suyun denize ulaşmasını engelleyen faktörlerin ortadan kaldırılması için bir çalışma yürütülmekte midir?
2. Kent içi geçişlerin alternatif projelerle yeniden inşası yönünde bir çalışma gündeminizde var mıdır?
3. Sahil yolu kent geçişlerinin dolgu taşları ve kayalar doldurularak kıyılarımızın yok edilerek inşa edilmesi yolun daha ucuza maliyeti dışında ne amaç taşımaktadır? Bu yol sayesinde büyük servet sahibi olan firmaların yolun inşasında sizce bir kusuru bulunmamakta mıdır?
4. Bu projeleri onaylayan kamu kurumları ve yetkili merciler sizce yaşanan afetlerden sorumlu değil midirler?
5. Hes inşaatları ile yatakları değiştirilen derelerimizin yaşanan afetlerde payı var mıdır? Dağlardan derelerle taşınan toprak ve çamur kütleleri sel neticesinde şehirleri bataklığa dönüştürmektedir. Hes inşaatlarıyla derelerin yataklarından kaldırılan ve uygun yere nakledilmeyen malzemelerin felaketin büyümesine katkısı olduğunu düşünüyor musunuz?
|