Giresun’da, 16. Kuşdili Festivali düzenlendi. Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköyü’nde yöre halkının coğrafi şartlar nedeniyle haberleşmede kullandığı kuş dilinin varlığı festivalle sürdürülüyor. Atalarından öğrendikleri kuş dilini günümüzde yaşatan köylüler bu dili tanıtmak amacıyla festival düzenliyor. Festivalin açılışında konuşan Kuşdili Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, “Kuş dili ezelden beri konuşuluyordu konuşulmaya devam ediyor, 1960 yılında burada eski okulumuzun yapılışı sırasında kuş dilinin Giresun'da konuşulduğu fark edildi. Kuş dilinin dünyada ve Türkiye'de tanınması 1960 yılından sonra olmuştur ama yaklaşık 500 yıldır kuş dili konuşulmaktadır” dedi. Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz ise, kuş dilinin Giresun’u dünyaya tek başına tanıtan özelliklerimizden biri olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bir zamanlar köyümüzde yaşayan insanlarımız çetin coğrafya nedeniyle ıslıkla haberleşme yolunu seçmişler. Bu dağlarda özellikle frekansı düşük sesler yerine tiz seslerin duyulabilmesi bunun da ancak ıslıkla duyulabilmesi bu tür bir haberleşme şeklini ortaya çıkarmıştır ve iyi ki çıkmıştır.”
Yapılan protokol konuşmalarının ardından kuş dili ile haberleşme yarışması düzenlendi. İkili gruplar halinde Kuşköyünü ikiye bölen derenin karşısından karşısına ıslıkla haberleşme yapıldı.Karşılıklı olarak “oyun oyna”, “Akşam bize gelin”, gibi cümleler kuran yarışmacılardan Havva Civelek- Güler Kodalak çiftçi birinci, İbrahim Kodalak- Yüksel Civelek ikinci, Yılmaz Civelek- İmdat Civelek üçüncü oldu.
FATURASIZ HABERLEŞME Kuş dilinin tek rakibinin cep telefonları olduğunu belirten Nazmiye Civelek şöyle konuştu: “Cep telefonu çıktıktan sonra pek kuşdili konuşulmaz oldu. Ancak, ben ve benim gibiler son zamanlarda faturalar ağırlaşmaya başlayınca yine kuşdiline döndü. Faturasız bir haberleşme aracı kuş dilidir.”
|