Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen Suriye görüşmelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Sinirlioğlu, bugünkü toplantının bugüne kadar Suriye konusunda yapılmış en geniş katılımlı toplantı olduğunu belirterek, “Bu bakımdan önemliydi. Temel anlaşmazlık yine devam ediyor. Beşar Esad’ı destekleyen ülkeler tutumlarında herhangi bir değişiklik işareti vermediler. En uzun tartışma bu konuda cereyan etti. Tabiatıyla Cenevre bildirisindeki temel formülasyon ve bugün de en geniş şekilde tartışıldı. Hatırlayacağınız üzere Cenevre’deki mutakabat Suriye’de bir siyasi değişimin sağlanabilmesi için bir geçiş sürecini öngörüyordu. Bunun zamanlaması konusu üzerinde geniş bir tartışma yapıldı. Ama henüz o konuda mutabakata varılamadı” dedi.
''BEŞAR ESAD İLE BİRLİKTE BİR BARIŞ MÜMKÜN DEĞİLDİR''
“Önümüzde iki hafta boyunca bu konudaki anlaşmalar üzerinde görüşmeler sürecek” diyen Sinirlioğlu, “Bizim ve bizimle birlikte toplantılara katılan ülkelerin büyük çoğunluğunun üzerinde mutabık kaldığı husus şudur; Suriye’de Beşar Esad ile birlikte bir barış mümkün değildir. Bu konuda hiçbir tartışma yok bu konuda farklı düşünen ülkeler belli bu ülkelerin tutumlarında bir değişiklik olmadan somut bir gelişme sağlamak mümkün değil. Yalnız bu anlaşmazlığı bilerek sürecin devam ettirilmesinde mutabık kalınmasını önemsiyoruz” diye konuştu.
“Suriye’de barış istikrar isteniliyorsa yeni bir Suriye'nin onun üzerinde mutabık kalınan ilkeler ya da hedefler doğrultusunda inşaa edilmesi için ortaya bir çerçeve çıkacaksa bu çerçevenin temel zemini Beşar Esad’ın siyaset sahnesinden çekileceği bir geçiş sürecinin geçirilmesidir” diyen Sinirlioğlu, şunları kaydetti:
“Şu anda tartışılan konu budur. Suriye’deki mevcut krizin savaşın sorunları bizi de yakından ilgilendiriyor. En somut iki sorun var karşımızda biri göç sorunu biride terörizm sorunu ikisi de Beşar Esad’ın 4 buçuk yıldır halkına karşı yürüttüğü savaşın sonuçlarıdır. Eğer bu sorunların ortadan kaldırılması isteniyorsa biraz önce bahsettiğim geçiş sürecinin hayata geçinilmesi gerekmektedir. O geçiş süreci neticesinde de ulaşılacak hedef bellidir. O da Esad’ın siyaset sahnesinde yer almayacağı yeni bir sürecin inşa edilmesidir.”
|