"Hala heyecanlıyım, heyecanımı kontrol edemiyorum" diyorsanız haberimizi dikkatlice okuyun. Heyecanınızın yatıştığını siz de fark edeceksiniz…
Heyecan birçok öğrenci üzerinde olumsuz etki yaparken, heyecana son veren öneriler NPİSTANBUL Hastanesi Psikologu Hande Sinirlioğlu Ertaş'tan geldi. İşte heyecanı yatıştıracak püf noktaları.
Uzman psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş sınav öncesi ve sınav anında yapılması gerekenleri anlattı.
SINAVDAN ÖNCE:
- Çalışma alışkanlıklarınızı ve sınava ilişkin tutumlarınızı gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalışın.
- Zamanı iyi kullanmayı öğrenin.
- Kendinizi rahat hissederseniz sınavlarda panik yaşamazsınız.
- Beslenmenize ve uykunuza dikkat edin.
- Sınavda hazırlanma çalışmalarınızı son geceye veya sabaha bırakmayın.
- Sınava elinizden geldiğince hazırlanmış olma duygusu, kendinizi rahat hissetmenize ve kaygınızı azaltmanıza yardımcı olur.
- Kendinize ilişkin olumlu bir düşünce yapısı geliştirmeye çalışın.
- Mükemmeliyetçi olmayın.
- Beklentilerinizin gerçekçi ve hedeflerinizin ulaşılabilir olmasına dikkat edin.
SINAV SÜRESİNCE:
- "Hiçbir şey yapamayacağım, sınav kötü geçecek, ya soruları cevaplayamazsam ya her şeyi unutursam." gibi olumsuz düşünceleri aklınızdan çıkarın ve yukarıda sözü edilen "Sınav kaygısıyla başa çıkma teknikleri"nden birisini uygulayın. Hazır olduğunuzu düşündüğünüzde sınava başlayın.
- Kontrolün kendinizde olduğunu hissettiğinizde ve soruları dikkatle okumaya başladığınızda kaygınız azalacaktır. Yönergeyi dikkatle okuyun ve sorulara göz gezdirin. Zamanı nasıl kullanacağınıza ve soruları hangi sırayla cevaplayacağınıza karar verin.
- Cevaplayabileceğiniz sorulardan başlamak en iyisidir. Yapabildiğiniz sorulardan başlamak sizi motive eder. - Bir soruyu cevaplarken aklınıza başka bir soru ile ilgili bir bilgi ya da düşünce gelirse, başka bir kağıda kısaca not edin, o sorunun cevabını düşünerek vakit kaybetmeyin ve dikkatinizi dağıtmayın. Dikkatinizin dağılması ve konsantrasyonunuzun bozulması yeniden kaygılanmanıza neden olur.
- Konsantrasyonunuz bozulur ve kaygı düzeyiniz yükselirse, o ana kadar iyi gittiğinizi göz önüne alarak, uyguladığınız tekniği tekrarlayın ve sınava devam edin. Kaygınıza teslim olmayın ve bu durumla baş edebileceğinizi unutmayın.
|