Sayın Vali Bey’in Giresun’un 150 yıllık çöpünün depolanacak yerini bulduğunu açıklamasının ardından çöple yatıp çöple kalkar olduk, ancak çöp toplama yeri olarak seçilen yerin 2 belde ve 4 köyün zirvesi ayrıca içme suyunun sağlandığı fındık ve çayın en kalitelisinin yetiştiği yerler olduğunu, yerleşim ve yaşam alanı olduğunu ya hiç hesap etmedi ya da Sayın Vali Bey’i yanıltanlar kasıtlı olarak vatandaşlarımızı bu sıkıntının içine sokmuş oldular.
Sayın Vali Bey’in hatası, bölgeyi bir devlet adamı, bir mülki amir olarak incelemek yerine, köylülerimizi küçümseyerek karşı çıksalar da yapılacak demesi insanlarımıza verilen değeri göstermektedir. İş makinelerine bölgede çalışma yapması için izin vermeyen vatandaşlarımızın üzerinde baskı kurması doğru bir davranış olmamıştır.
Vatandaşlarımızın bölgeye sokmadığı iş makineleri aynı gece sabaha karşı saat 04:00 te yaklaşık 300 güvenlik gücü ile bölgeye gelerek çalışmaya başlaması bunun bir göstergesidir. Olay yerinde toplanıp çalışmaya karşı çıkan köylülerimizi neden karşı çıktıklarını araştırmaksızın, devletine milletine bayrağına son derece bağlı bir o kadarda güvenlik güçlerine saygılı olan insanlarımıza, devletin gücünü hissettirmek suretiyle zor kullanarak nezarethaneye doldurması yöre insanını oldukça üzmüş ve sıkıntıya sokmuştur.
Bakınız bizim memleketimizde devlet düşmanı bulamazsınız, bayrak düşmanı bulamazsınız, vatana ihanet eden birini bulamazsınız, hele hele güvenlik güçlerine karşı gelecek hiç kimseyi bulamazsınız. Sayın Vali Bey’e soruyorum, bunun için mi insanlarımızın tepelerine çöp dökeceksiniz.yoksa iktidar partisine %80 oy verdikleri için mi... ?
İşin birde siyasilerden kaynaklanan olumsuz yönleri var bölgede iki ayrı belde ve bu beldelerin belediye başkanları var Sayın Vali Bey’in bu bölgede yapmak istediği çöp toplama yerinin tespiti konusunda Aydınlar Belediye Başkanı Sayın Osman Sazak başrol oynamıştır.
Ancak bu durum kendilerini çok yüksek oylarla başkanlık koltuğuna oturtan insanlarımızın kalbini kırmış ve kendilerine küstürmüşlerdir. Bölge halkıyla aralarında zaman zaman gerginlik çıkmasına vesile olmuştur. Köprübaşı Belediye Başkanı Sayın Abdullah Topçu’nun konuyla alakalı suskun kalması bu sıkıntıların adeta tuzu biberi olmuştur.
Vatandaşlarımız sayın belediye başkanlarından bir an evvel halkla beraber olduklarını açıklamalarını ve onlarla birlikte hareket etmelerini beklemektedirler. Belediye başkanlarının çet raporu aşamasında imza atmayarak bölge halkıyla arasındaki sıkıntıları aşma yolunu seçeceğini umut ediyoruz. Bölgemizde başka gerginlik çıkmaması adına Sayın Vali Bey’i devletle milleti bütünleştiren bir devlet adamı gibi davranmaya ve insanlarımızı güvenlik güçlerimizle karşı karşıya getirmemeye davet ediyorum.
Bölgede sadece zemin etüdü için iki yüz kestane ağacı kesilmiştir. Vali Bey’in yöre halkıyla yapmış olduğu toplantıda “zemin etüdü yapalım su çıkarsa çalışmayı durdururuz” şeklindeki ifadesi boşa çıkmış, 25 metrelik ilk sondajın daha 12 nci metresinde su çıkmasına aldırmadan sondaja devam edilmiştir.
Yapılan sondaj çalışmalarının tümünde su çıkmıştır ki yöre halkı mahkemeye sunmak maksadıyla fotoğraflarla bu durumu belgelemiştir. Yapılan bu sondaj çalışmaları sonrasında bölgeye ait başta Galip Suyu olarak bilinen ve sondajlar öncesinde gürül gürül akan su kaynağımız tamamen kurumuştur.
Bölgeye Çöp Toplama ve Arıtma Tesisi neden yapılmamalı :
1- Bölge 100-150 yıllık kestane ağaçlarından oluşan ormanlık alandır ve içerisinde çeşitli yaban hayatı barındırmaktadır.
2- Bölge 2 belde ve 4 köyün zirvesidir, bölgenin zirve olması yağış sırasında tarım ve yerleşim alanlarını akar sularını direkt olarak etkilemesi kaçınılmaz olacaktır.
3- İki beldeye bağlı mahalle muhtarlıklarının ayrıca 4 köyün içme suyunun sağlandığı bölgedir 38 adet su toplama havzası vardır.
4- Yaşam ve yerleşim alanı içindedir.
5- Çayın ve fındığın en kalitelisinin yetiştiği bölgededir. Buna rağmen yapılırsa 720 dönümlük bir ormanlık alan, içindeki yirmi bin kestane ağacı yok edilecek, tarım arazilerine ve yöre insanına verdiği zararı da çabası olacaktır. İşin bir de çöpün taşınması sırasında Çömlekçi içi Köprübaşı Aydınlar beldeleri güzergahı ile Halkavalı Orta Cami Kovanpınar istikametlerinin kullanılması var. Günde 1000 ton çöpün taşınması planlanan bu güzergahlar üzerinde yaklaşık 40 adet köy bulunmaktadır, tonlarca çöple bu köylerin içinden geçecek olan kamyonların bıraktığı pis koku, çöpün asitli ve hastalıklı suyu, dökülen çöplerin kalıntılarını da eklediğimizde insan sağlığına nasıl bir zarar vereceğini düşünmek yöre halkında büyük bir tedirginlik yaratmaktadır.
Neresinden bakarsanız bakın insanlarımıza reva görülen bu durum hiçte hak ettikleri bir durum değildir tabiî ki bu duruma sessiz kalmayan vatandaşlarımız bölgemiz avukatlarından Sayın Necip Kibar öncülüğünde yargıya başvurmak suretiyle dava açmış bulunmaktadır. Açılan davanın neticesinde mahkeme heyeti olay yerini detaylı bir şekilde incelemiş olup şu an için heyetin vereceği karar beklenmektedir.
AHMET TOKALAK