Giresun
İstanbul
Ankara
    Son Dakika    Gazete Manşetleri    İletişim    Reklam
  Üye Girişi Üye Ol
sisdagigazetesi
GÜNCEL SİYASET KULİS SİSDAĞI EĞİTİM SAĞLIK TURİZM EKONOMİ KÜLTÜR-SANAT SPOR MAGAZİN
Ana Sayfaya Dön  

GÖRELE ÇARŞISI

Evren Orkun Şen 16 Temmuz 2013 Salı , 00:26 tarihinde yazdı.

 

      Görele, Giresun’un doğusunda Trabzon il sınırına yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta olan çevre ilçelere daha çok gelişmiş bir sahil ilçesidir.

     Görele’nin gelişmesini sağlayan etmenlerin başında Görele çarşısı gelir. Salı günleri pazarı olan Görele çarşısına birçok yerden gelen olur. Görele çarşısına Görele halkının yanında Tirebolu’nun Görele ye yakın köyleri,  Eynesil, Beşikdüzü nün bir kısmı ve Şalpazarı’ndan hatta Torul ve Kürtün’den  gelenler olurdu. Bu gelenek şimdilerde bozulsa da kısmen halen devam etmektedir. Ben Görele çarşısının bu kadar geniş bir coğrafyaya hitab etmesini yaylacılık ve dolayısıyla hayvancılık yapılan Sisdağı’na bağlıyorum.

     Sisdağı Giresun’un Trabzon’un ve Gümüşhane’nin ortasında bir bağlantı noktasıdır. Sisdağı na Trabzonlular özellikle Şalpazarlılar, Eynesilliler, Torullular, Kürtünlüler ve Göreleliler yaylacılık amacıyla giderler orada tanışırlardı. Burada tanışan insanlarda Sisdağı’na en yakın en eski ve en büyük pazar olan Görele çarşısında buluşurlardı.

     Ben yaklaşık 25 sene evvel hayal meyal hatırlarım. Çavuşlu sahilindeki evimizin önünden salı sabahları erken saatlerde insanlar hayvanları ile birlikte yaya olarak hayvan pazarına Görele ye giderlerdi. Bu insanlar Zıva vadisinden Eynesil den Beşikdüzü den ve hatta Şalpazarı’ndan buraya hayvan satmak için yola çıkarlardı. Yani Sisdağı’nda buluşan civar bölgenin insanların pazarı Görele idi.

     Görele çarşısını Görele çarşısı yapan birçok özellik vardır. Görele’de, Görele helvası(keser helvası) denilen Görele’ye özgü bir helva vardır. Görele çarşısında Görele dondurması denilen (kar dondurması) meşhur bir dondurma vardır. Bütün bu her şeyin yanında Görele çarşısını Görele çarşısı yapan tartışılmaz en büyük özelliği sebze meyve satılan kadınlar pazarıdır. Kadınlar pazarının müdavimleri genelde Çavuşlulu kadınlardır. Böyle olmasının da sebebi Çavuşlu’nun çevresine göre daha ılıman bir iklime sahip olasıdır. Tarlalarında kendi emekleriyle yetiştirdikleri ürünlerini pazarlamaya gelen kadınlar kendilerinin çok uzun yıllardan beri Pazar yeri bildikleri Görele merkez camii çevresinde yerlerini alırlar. Burada pazara gelen kadınlar içinde annem ve yakın akrabalarımız komşularımız da vardır. Hatta ben de çok defa pazara gelmiş annemim yanında salatalık, patlıcan, biber, fasulye vs. satmışımdır.

 Şimdilerde Görele merkez camii tadilat görüyor. Kadınların Pazar yerleri ise tamamen ortadan kalktı. Bu durumda kadınların işyerlerinin kapısına oturmalarına sebep oluyor. Bu durumdan da esnaf arkadaşlar dükkanlarının önleri kapanması sebebiyle hayli müteessirler. Bu sebepten de bu kadınlar analarımız, teyzelerimiz vs. esnafın tepkisi yüzünden sığınmacı muamelesi görüyorlar. Herkesin dilinde bu kadınlar için belediyenin bir Pazar yeri tahsis etmesi gerektiği dolaşıyor. Ben şahsım bu çarşıda sebze meyve satarak beni yetiştiren bir annenin çocuğu olarak bu kadınları dükkanımın önünü kapatsalar da hoş görüyorum. Fakat kadınların itilip kakılması, aşağılanması hiç de hoşuma gitmiyor. Hem bunun yazı var kışı var yağmuru yağışı soğuğu sıcağı var. Bu insanlara yurdun neresinde olursa olsun değer verilmesini kapalı bir mekan yapılmasın diliyorum.

     Görele çarşısına gereken değer verilmesini bu kültürün kendine yakışır şekilde yaşatılmasını yetkililerden istirham ediyorum.

  Bu haber toplam 3494 defa okunmuştur.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
 
Toplam (0) adet yorum eklenmiştir.


Bu Yazıya Yorum yapılmamış ilk yorum yazan siz olun!

  
Bu yazıyı paylaşın:
 
Untitled Document
 
 
 
 
 
OKU DİYE BAŞLAR KELAMI KADİM - Adem Güney. OZAN GEZGİNİ
OKU DİYE BAŞLAR KELAMI KADİM
Attar ne yaptı? - Ahmet Ceylan
Attar ne yaptı?
Mavi Alay; Haram Topraklar. - Şaban Kutlu
Mavi Alay; Haram Topraklar.
ÇİLE BÜLBÜLÜM ÇİLE - Kamil Yılmaz
ÇİLE BÜLBÜLÜM ÇİLE
Annelerin çocuk, kariyer çıkmazı! - Uzm. Psk. Hande SİNİRLİOĞLU ERTAŞ
Annelerin çocuk, kariyer çıkmazı!
HIZLI KARAR VERMEK VE UYGULAMAK - Tevfik Kara
HIZLI KARAR VERMEK VE UYGULAMAK
FAKÜLTE VE GÖRELE - Ahmet Bilge
FAKÜLTE VE GÖRELE
İnsanı Tanımak - Sıla Zeynep Alaşalvar
İnsanı Tanımak
7k medya
 
 
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
GİRESUN SAĞRAK GÖLDEN GELEN VEFA
GİRESUN SAĞRAK GÖLDEN GELEN VEFA
Bundan 25 yıl önce Atalarımızın Orta Asya’dan getirdiği ve yüzyıllarc
Şehrin Kasvetinden Kaçanlara Antikköy.
Şehrin Kasvetinden Kaçanlara Antikköy.
Şehrin Kasvetinden Kaçanlara Antikköy,İstanbul’da şehrin kasvetinden
Kalaycılık Mesleğide  Tarih Oluyor
Kalaycılık Mesleğide Tarih Oluyor
Tarihin en eski el sanatlarından biri olan kalaycılık, günümüzde yok olmaya
 
GEL DE YAZMA - 19.12.2014 11:55:18 Azmi Gülsoy
GEL DE YAZMA
VADİDE İKİ HESAP,Sinan Güvendi. - 24.05.2016 11:43:56 Misafir Kalemler
VADİDE İKİ HESAP,Sinan Güvendi.