Görele gibi turizmi,sanayisi,iş alanı olmayan il ve ilçeler için fakülte veya yüksekokullar dolayısıyla üniversiteliler büyük bir gelişim fırsatıdır.
Esnafı kazanır, emlakcısı kazanır, dahası ilçenin sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimi farklı bir boyut kazanır.
Görele daha 2 yıl öncesine kadar bir iki bölüm yüksekokul almak için mücadele ederken komşu ilçelerimiz 5 ya da 10 yıl öncesinden bu imkana sahip olmuşlardır.
Yüksekokullara yıllar öncesinden sahip olan ilçelerin ise Görele’yi, bir çok alanda geride bırakmalarının başlıca nedeni budur.
Neyse ki Giresun Üniversitesi’nin kurulmasının ardından Görele’de önce Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’na ardından ise Fakülte’ye kavuştu.Henüz fakülte öğrenci almaya başlamamış olsa da fakülte düzeyindeki Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu açılmasının ardından her yıl yeni birimlerini ve öğrenci sayısını artırarak devam ediyor.
Bugün ise 800’ün üzerinde öğrencisi bulunan bir Uygulamalı Bilimler Yükseokulu’na sahibiz.
Akademik kadrosu tamamlanan Güzel Sanatlar Fakültemizin ise 2014-2015 yılında öğrenci almaya başlayacak olması da büyük bir mutluluk ve heyecan verici.
Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki gelişim bununla da sınırlı kalmayacak elbet. Aynı zamanda burada doktora programlarının da yapılacağı önemli bir ayrıcalık.
Bilmek gerekir ki Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ile Güzel Sanatlar Fakültesi tamamen bir birinden ayrı birimlerdir.
Her iki okulunda geçmişte Milli Eğitim Sisteminde olduğu gibi Ortaokulun ve Lisenin aynı binada olduğu gibi eğitim vermesi beklenemez.
Bunun bilincinde bulunularak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun, Güzel Sanatlar Fakültesi binasında eğitime devam etmesine şartlı olarak izin verilmişti.
Şimdi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Dekanı atanıp, akademik kadrosu tamamlanınca haliyle Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’yla uyuşmazlık başladı.
Görele’nin de son günlerdeki gündemini de bu oluşturmaktadır.Çünkü Güzel Sanatlar Fakültesi’nden ayrılması istenilen Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu için yeni bir yer arayışı başlamıştır.
Asıl sıkıntı ise Rektörlüğün bir iki ay gibi kısa süre içerisinde yer bulunarak taşınmasını istemesidir.
Aksi halde ise Uygulamalı Bilimler Yüksekokulundaki öğrencilerin Giresun Merkeze taşınacağı ifade ediliyor.
Ancak inanıyorum ki Görele yıllardır mücadelesinin sonucu olan kazanımlarını kolayca kaybetmeyecektir.
Dün nasıl ki “bir kilo fındık” kampanyaları düzenleyerek, esnafı, işadamı, iktidarı muhalefeti, gurbetçisi Güzel Sanatlar Fakültesi binasını yaptıysa, kalıcı çözüm için Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’na da bir bina kazandırabilecek güçtedir. Görele’nin bunu yapacak eğitim gönüllüsü de var, işadamı da var. Eğitim gönüllüsü demişken ilçemizin Melahat Ablasını da zikretmeliyiz. Biliyoruz ki bugün Melahat Gürel’in kiminde arsa,kiminde maddi bağışları olduğu okulları vardır.
Ancak asıl mesele kısa vadede Uygulamalı Bilimler Yüksekokuluna yer temin edilebilmesidir.
İlçenin nüfusunu artırmak için gurbette yakınlarının yanında yaşayan emeklileri geri döndürmek için çalışma başlatan Görele Belediyesi’nin, 800’ün üzerindeki öğrenciyi kaybetmeyi istemeyeceği kesin.
Bu nede de Belediye Başkanı Tolga Erener’in, Kaymakam Ünal Kılıçaraslan başta olmak üzere, ilçenin ileri gelenleriyle yoğun bir mesai yaptığını biliyoruz.
Temennimiz bu yoğun mesainin ve çalışmanın kısa sürede olumlu sonuçlar vermesidir. |