Giresun
İstanbul
Ankara
    Son Dakika    Gazete Manşetleri    İletişim    Reklam
  Üye Girişi Üye Ol
sisdagigazetesi
GÜNCEL SİYASET KULİS SİSDAĞI EĞİTİM SAĞLIK TURİZM EKONOMİ KÜLTÜR-SANAT SPOR MAGAZİN
Ana Sayfaya Dön  

ACINACAK DURUM

Azmi Gülsoy 18 Aralık 2013 Çarşamba , 16:59 tarihinde yazdı.
 

Biz ilçelerde ortaokulun bulunmadığı yılların tanığıyız.

Henüz lisenin adı bile bilinmiyordu. Veliler ilkokuldan sonraki ”mektep” ilçeye gelsin diye, bir müdür ve bir mühre razıydılar; ötesi ilçeden tamamlanabilirdi.

Bugün ilçelerimizdeki adlarını sayamadığımız türlü liseler bir yana, yüksekokul bölümlerimiz bile var. Atalarımız, “Nerde çokluk, orda yokluk!” demişler.

Burada, kurumlar çoğaldıkça onları yönetmede bocaladığımız vurgulanıyor ve bu doğru bir saptamadır. Çünkü okul türü ve öğrenci sayısı artınca, Millî Eğitimimiz tümüyle başarısızlığa teslim oldu.

Bu tespit bizden değil. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na (OECD) bağlı, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PİSA)’nın, 65 ülkeden 15 yaş öğrencileri arasında yaptığı sınav sonuçlarını değerlendirmesiyle ortaya çıkıyor.

PİSA 2012 raporlarına göre bu sınavlardaki öğrenci başarımızla okuma becerilerinde 41nci; matematikte 42’nci; fen bilimlerinde de 45’nci sırada yer alabilmişiz. İlk 22 ülkeye iyi, 23-44’ncü ülkelere orta ve en gerideki 21 ülkeye zayıf dersek, okuma becerileri ve matematikteki yerimiz ortaların arka sırasında; fen bilimlerinde ise zayıflar arasındayız. Millî Eğitim Bakanımız PİSA’nın 2009 verilerine göre, son üç yıldaki 4 puanlık artış için “Önceki yıllara göre daha iyiyiz, öğretmen arkadaşlarımızı kutluyorum” demiş.

İslâm ülkelerinin en gelişmişi olan, Avrupa kapısını zorlayan güçlü Türkiye’nin eğitim başarı notu bu ölçümde ilk 33 ülkenin arasına girebilseydi biz de Milli Eğitim Bakanlığı’nı kutlardık. Notumuz 4 puan arttı da ne oldu; başımız göğe mi erdi? Ünlü-şanlı liselerimizin yetiştirdiği öğrencilerimiz, bir ekmek kapısı açacak yüksekokula, eğitimlerini dershanelerde tamamlayarak girebiliyorlar. Liselerimiz de bu durumu çaresizce seyreylemekle yetiniyorlar. Dershanenin yaptığını biz de yaparız, neyimiz eksik deyip silkinemiyorlar; mezun ettiği öğrencilerin geleceğini sahiplenemiyorlar; bir kenara sinip, kendi öğrencilerinin başarısını dershaneler üzerinden izliyorlar ve kompleks içindeler.

Acınacak durum! Aslında okul binası yapıp açan ve oraya öğretmen atayan devlet, “ben üstüme düşeni yaptım” anlayışında. Bu anlayışla eğitim görevi başarıya ulaşmış, tamamlanmış olmaz; sadece başlamış olur. İnsanın eğitimi diğer canlıların eğitimine benzemez. Çok değişken ve seçeneği giderek çoğalan zor bir iştir. Sade eğitilenler değil, eğitenler de bu zor sürecin hızına yetişmek zorundadırlar.

 Millî Eğitimin Ankara’da bir Talim Terbiye Kurulu var, eğitimi programlayıp yönlendirmekten sorumlu. Ders kitaplarına artık karışamıyor, onayı tek başına Bakan verecek. Çift başlılık yaratıyormuş. Eğitim piyasasında okul kitapları üzerinden bol bol rant dedikoduları yapılıyor.

Bir yerde rant öndeyse, hemen arkasından bozulma gelir.

  Bu haber toplam 2621 defa okunmuştur.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
 
Toplam (0) adet yorum eklenmiştir.


Bu Yazıya Yorum yapılmamış ilk yorum yazan siz olun!

  
Bu yazıyı paylaşın:
 
Untitled Document
 
 
 
 
 
ÇİLE BÜLBÜLÜM ÇİLE - Kamil Yılmaz
ÇİLE BÜLBÜLÜM ÇİLE
Elveda! -
Elveda!
HIZLI KARAR VERMEK VE UYGULAMAK - Tevfik Kara
HIZLI KARAR VERMEK VE UYGULAMAK
Kaz Dağları Milli Parkında Keyfi Uygulama - Şeref Sinir
Kaz Dağları Milli Parkında Keyfi Uygulama
BİLGİ KİRLİLİĞİ YATIRIMA ENGEL Mİ … - Kamil Patan
BİLGİ KİRLİLİĞİ YATIRIMA ENGEL Mİ …
OKU DİYE BAŞLAR KELAMI KADİM - Adem Güney. OZAN GEZGİNİ
OKU DİYE BAŞLAR KELAMI KADİM
Mavi Alay; Haram Topraklar. - Şaban Kutlu
Mavi Alay; Haram Topraklar.
Attar ne yaptı? - Ahmet Ceylan
Attar ne yaptı?
7k medya
 
 
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
GİRESUN SAĞRAK GÖLDEN GELEN VEFA
GİRESUN SAĞRAK GÖLDEN GELEN VEFA
Bundan 25 yıl önce Atalarımızın Orta Asya’dan getirdiği ve yüzyıllarc
Şehrin Kasvetinden Kaçanlara Antikköy.
Şehrin Kasvetinden Kaçanlara Antikköy.
Şehrin Kasvetinden Kaçanlara Antikköy,İstanbul’da şehrin kasvetinden
Kalaycılık Mesleğide  Tarih Oluyor
Kalaycılık Mesleğide Tarih Oluyor
Tarihin en eski el sanatlarından biri olan kalaycılık, günümüzde yok olmaya
 
GEL DE YAZMA - 19.12.2014 11:55:18 Azmi Gülsoy
GEL DE YAZMA
VADİDE İKİ HESAP,Sinan Güvendi. - 24.05.2016 11:43:56 Misafir Kalemler
VADİDE İKİ HESAP,Sinan Güvendi.